Met behulp van een graafmachine plantte wethouder Sölez de boom.
Met behulp van een graafmachine plantte wethouder Sölez de boom. Foto: SK-Media

Louis Jansenplein officieel opgeleverd

Algemeen 1.122 keer gelezen

CUIJK | Het Louis Jansenplein is officieel klaar. Met het planten van een boom door wethouder David Sölez is het volledig herziene plein feestelijk opgeleverd. Hiermee is een belangrijk onderdeel van de herinrichting van het Cuijkse centrum afgerond. 

De gemeente heeft veel tijd en energie gestoken in deze herinrichting, hopend op een aantrekkelijker centrum voor bewoners, bezoekers én ondernemers. Infrascoop kreeg de eer om de werkzaamheden aan het iconische plein uit te voeren, net als aan de Grotestraat-Noord, de Maasstraat en de Korte Molenstraat.

De aankleding van het Louis Jansenplein (en aansluitend de Maasburg) volgt in hoofdlijnen de reeds uitgevoerde straten. De rijbaan en loopstroken kregen een verharding van bruine stenen en verkeers-geleidende bandenlijnen van natuursteen. Ook het straatmeubilair zoals lichtmasten, zitbanken, fietsbeugels, afvalbakken en groenelementen zijn vernieuwd. Zij zijn, evenals bomen en groenelementen, geplaatst in een strip van natuurstenen verharding. Het Louis Jansenplein is ook opgewaardeerd met een waterkunstwerk.

Klimaatbestendig
De door wethouder Sölez geplante boom past perfect binnen het plan om het plein groen en klimaatbestendig te maken. Dit laatste kreeg topprioriteit bij de herinrichting. De bomen en verder afwisselende beplanting zorgen voor minder hittestress en een prettigere omgeving. Infrascoop heeft tevens een ondergrondse infiltratievoorziening voor regenwater aangelegd. Hiermee kan 675 kubieke meter schoon regenwater worden opgevangen, afkomstig van wegen en daken in de omgeving. Om verdroging tegen te gaan en het grondwaterpeil in stand te houden, kan dit water via het infiltratiesysteem langzaam in de grond zakken. Daarnaast is rondom het herinrichtingsgebied het bestaande riool vervangen door twee afzonderlijke buizen; een voor het vuilwater (afvalwater van de woningen) en een voor het regenwater. “Niet alleen is met deze herinrichting een fraai plein ontstaan” aldus wethouder Sölez. “De onder- en bovengrondse maatregelen die zijn getroffen, zoal de waterberging en de vergroening, maken dat dit plein meer beantwoordt aan de eisen die vandaag de dag aan een leefomgeving worden gesteld; duurzaam en groen”.

Infrascoop
Al sinds 2017 is Infrascoop betrokken bij de reconstructiewerkzaamheden in het centrum van Cuijk. Het Cuijkse aannemersbedrijf is enorm trots om vanaf het begin af aan deel uit te mogen maken van de herinrichting. Directeur Ton Derks vertelt tevreden: “Ook deze fase van het centrumplan hebben wij met veel betrokkenheid en vakmanschap in goede samenwerking met de gemeente Cuijk gemaakt. Ik ben trots op het feit dat we samen met de gemeente en ondernemers tot zo’n mooi resultaat zijn gekomen.”

Weekmarkt
Nu het Louis Jansenplein gereed is, vindt ook de weekmarkt weer op het plein plaats. In overleg met marktkooplieden en centrumondernemers is echter gekozen voor een andere opstelling dan voorheen. Het winkelend publiek loopt nu een rondje langs de winkels en kramen. Ook zorgt de nieuwe opstelling ervoor dat er geen zwaar verkeer (verkooptrailers) over de nieuwe bestrating rijdt en dat het waterkunstwerk ook tijdens de weekmarkt in gebruik kan blijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant