Moniek Bens en Hans van Reijmersdal van Vereniging Wilbertoord. (foto: Diana Derks)
Moniek Bens en Hans van Reijmersdal van Vereniging Wilbertoord. (foto: Diana Derks)

'Wilbertoord Vooruit visie van en door het dorp'

Algemeen 451 keer gelezen

WILBERTOORD | De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert buigt zich volgende week over de dorpsvisie 'Wilbertoord Vooruit', die Wilbertoord sinds vorig jaar heeft laten ontwikkelen en die begin november onder grote belangstelling tijdens een bewonersavond werd gepresenteerd. "De vragen 'Wat leeft er in het dorp en wat is nodig?' staan centraal in deze dorpsvisie", vertellen voorzitter Hans van Reijmersdal en bestuurslid Moniek Bens van de Vereniging Wilbertoord (dorpsraad).

Door Martijn Schwillens

Met het budget (15.000 euro) dat de Vereniging vorig jaar kreeg uit het Leefbaarheidsbudget van de gemeente Mill en Sint Hubert werd een bid uitgedaan aan vier partijen die voor een onafhankelijke jury met leden uit het dorp, KBO, gemeente, et cetera een presentatie hielden met hun visie. Daarop kwam 'Bureau Kragten' uit Den Bosch als winnaar uit de bus en de verdere uitwerking werd tegenover meer dan honderd dorpsbewoners op 4 november gepresenteerd. Die bewonersavond vormde de climax van een proces waarbij een drietal werkgroepen aan de slag zijn gegaan met de thema's 'Voorzieningen', 'Ruimte & Verkeer' en 'Zorg & Welzijn'. "De input van de werkgroepen is verwerkt in deze dorpsvisie", legt Hans uit. "Het is geen statig document geworden, maar een écht gedragen dorpsvisie waaraan iedereen uit het dorp een bijdrage aan heeft kunnen leveren."
Moniek vult aan: "De bewonersavonden en de vorming van de werkgroepen leverden ook nieuwe ontmoetingen op. Mensen die eerst niet van elkaars bestaan wisten, hebben elkaar hierdoor leren kennen en anderen werden ineens 'zichtbaar' in het dorp. Zulke ontmoetingen zorgen ook weer voor nieuwe ideeën. De dorpsvisie is namelijk een voorlopig 'eindproduct'. Er zullen in de toekomst altijd weer nieuwe projecten bijkomen, maar we pakken eerst de projecten op die de werkgroepen op 4 november hebben gepresenteerd."

Uitvoeringsagenda
Zaken die in het 'eindproduct' aan bod komen en op de uitvoeringsagenda worden gezet, zijn onder andere een struinpad naar de bossen, woningbouw voor jongeren, het veiliger maken van de Wethouder Lindersstraat, behoud van de basisschool en een huiskamerproject voor oudere bewoners. "Zo moet er een struinpad komen naar de Molenheide (bosgebied). Naast de huidige weg ligt een brede groenstrook waar zo'n pad gemaakt kan worden. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk en draagt ook bij aan de leefbaarheid", vertelt Hans.
Een ander belangrijk item, zo benadrukt Moniek, is woningbouw. "De laatste woningbouw dateert alweer van 2007 of 2008, maar de jongeren die acht jaar geleden wilden bouwen, vinden het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan." CPO-bouw bleek eveneens een brug te ver. "Daar was geen animo voor, maar de jeugd wil wel graag hier blijven wonen. Bouwbedrijf Th. van der Linden heeft daarom nu zijn nek uitgestoken en wil 2-onder-1-kap-woningen voor een strakke prijs gaan bouwen. Dit initiatief heeft de jeugd getriggerd en we hopen op korte termijn groen licht te krijgen."
Ook de Wethouders Lindersstraat (en de kruising met de Noordstraat) in Wilbertoord moeten in de nabije toekomst aangepakt worden. Hans: "Het is een echte bomenlaan en dat zorgt op het fiets- en voetpad inmiddels voor wat problemen met de wortels. Ook zijn er een paar plekken waar wegen en fietspaden samenkomen die veiliger ingericht kunnen worden."

Leefbaarheid
Zoals in andere kleine kernen is behoud van de basisschool een item dat ook in Wilbertoord aandacht krijgt. "Voor ons staat voorop dat de kwaliteit van onderwijs voorop moet staan, maar we zouden het natuurlijk erg fijn vinden als we de school kunnen behouden. De fusie met de school in Landhorst is niet doorgegaan, dus we gaan nu kijken waar de kansen liggen. Daarvoor kijken we ook hoe andere krimpgemeenten in het land dit oppakken. Maar dit alles bevindt zich echt nog in de beginfase", benadrukt Hans.
Hetzelfde geldt voor het het zogeheten 'huiskamerproject'. "Hiervoor meldden zich direct meerdere vrijwilligers aan, zodat het ook uitgevoerd kan worden", lacht Moniek. "Er ontstond spontaan een idee om samen te komen. Maar er is sowieso behoefte om elkaar vaker, in een gezellige setting, te ontmoeten. Dat werd ook bevestigd door de KBO."

Aan de slag
"We hebben inmiddels een goed beeld waar behoefte aan is", vertellen Hans en Moniek. Ze benadrukken dat het bestuur 'dat niet alleen kan doen'. "Onze Vereniging is faciliterend, want de dorpsvisie is iets van het hele dorp. Vandaar dat we met per thema met een werkgroep werken. We hebben een goede mix van denkers en doeners. Die gaan nu aan de slag met de genoemde speerpunten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant