Alice Reijs uit Haps schreef samen met haar man de serie 'Den Elfde...' (foto: Jonathan Ramael)
Alice Reijs uit Haps schreef samen met haar man de serie 'Den Elfde...' (foto: Jonathan Ramael)

'Omgeving Haps is inspiratiebron voor Den Elfde van den Elfde'

Kunst en cultuur 802 keer gelezen

Carnavalsvlaggen wapperen in de wind, gevels zijn versierd met slingers en voor de ruiten hangen maskers. De straten in de buurt van Vianen zijn zo goed als uitgestorven. Iedereen lijkt binnen te blijven tot het carnavalsgeweld losbarst. "Die aanblik inspireerde mij om te beginnen met schrijven", vertelt de 45-jarige actrice Alice Reijs uit Haps. Den Elfde van den Elfde is vanaf zondag 3 januari op de Belgische zender 'Eén' te zien.

Door Patricia de Ryck

Reijs komt oorspronkelijk uit Haps, waar haar ouders nog steeds wonen. Na wat omzwervingen door het land is ze ruim vijftien jaar geleden voor de liefde naar Vlaanderen vertrokken. Met haar man – de bekende Vlaamse acteur, scenarist en regisseur Tom Van Dyck – en twee kinderen (12 en 13) woont ze onder de rook van Antwerpen. "Als we een bezoek aan de regio brengen, realiseer ik me in wat een mooie streek ik ben opgegroeid. Je hebt er prachtige stukken natuur. Daar was ik mij vroeger helemaal niet van bewust."

Carnaval
Tijdens één van die bezoekjes rijden ze ook in de buurt van Vianen. "Die carnavalsversiering, de uitgestorven straten en dan dat bijkomende gevoel; ik wist meteen 'daar wil ik iets mee'. Carnaval is sowieso een fijne arena om een verhaal in te vertellen. We zetten dan onze maskers op en er lijken opeens andere wetten en normen te gelden."
Het idee blijft lange tijd op de plank liggen. "Ik wist niet goed hoe ik het verder wilde aanpakken; ben sowieso niet iemand die graag alleen werkt. Daarom was het fijn dat mijn man naar het scenario informeerde. Hij las het en stelde voor om deze productie samen op te pakken. We zijn helemaal opnieuw begonnen, waarbij we de beste verhaallijnen uit mijn oorspronkelijke idee hebben bewaard."

Openheid
"Samenwerken bevalt ons ontzettend goed. Eerder heb ik als actrice natuurlijk al onder zijn regie gespeeld, maar ook het samen schrijven verloopt net zo makkelijk als op de set. Drie jaar lang hebben we aan deze tv-serie gewerkt. Zeker tijdens de opnameperiode – die ruim een half jaar duurde – zaten we dag en nacht op elkaars lip. Ik vond het geweldig om zoveel tijd met elkaar door te brengen."
Terwijl ze hun eigen fantasiewereld vormgeven, blijven ze ontzettend kritisch naar elkaar. "Als je samenwerkt met je partner hoef je niet zo omslachtig te doen. Omdat je elkaar door en door kent, kun je zonder gêne zeggen dat een bepaalde scène slecht is of dat een grap niet werkt. In Nederland zijn we dat directere sowieso wel gewend. Vlamingen kijken de kat uit de boom. Die openheid van de Hollanders – waarbij ook altijd ruimte voor een babbeltje is - mis ik wel. Als ik even terug ben, denk ik altijd 'wat gezellig'."

Actrice
Naast de rol van scenariste en regisseuse, acteert Reijs ook in Den Elfde van den Elfde. "Ik speel de schoondochter van Hubert Greunings; een varkensboer die al 35 jaar Prins Carnaval van Knorrendonk is. Tijdens de carnavalsweken zwaait hij de scepter in het dorp, maar dat loopt dit jaar wat anders. Ik kan niet te veel over mijn rol vertellen maar het is een reeks geworden over de liefde, varkens en carnaval." In Vlaanderen wordt de serie al geprezen vanwege de topcast met onder andere Jan Decleir, Bruno Vanden Broecke, Peter Van Den Begin en Eva Van der Gucht.
Reijs is al jaren in zowel Nederland als Vlaanderen te zien in tv-series en films. Zo speelt ze in 'Tessa', de dramaserie van BNN die op dit moment wordt uitgezonden. Als kind vond Reijs het al fijn om zich te wentelen in een fantasiewereld. "Ik vond het geweldig om me te verkleden en toneelstukjes te spelen in de klas. Toen ik wat ouder was, keek ik zwijmelend naar Fame en zong met mijn vriendinnetje Conny keihard de themesong."

Merletcollege
Toch is de keuze voor de Toneelschool niet zo vanzelfsprekend. "Toen ik auditie moest doen voor de musical op het Merletcollege koos ik ervoor om een hond na te doen, zodat ik me dan onder tafel kon verstoppen. Dat werd dus niks. Wat ik precies wilde, toen ik een vervolgopleiding moest kiezen, wist ik ook niet. Maar op de één of andere manier bleef het creatieve wel trekken. Ik heb er toen een boek met alle vervolgopleidingen in Nederland bij gepakt en kwam uiteindelijk bij de Toneelschool in Maastricht uit."
Met behulp van haar lerares Nederlands – die een monoloog en gedicht had ingesproken op een cassettebandje dat ze eindeloos oefende – werd ze toegelaten. "Ze verstonden me niet, omdat ik met een hoog stemmetje, een beetje lispelend plat Brabants sprak. Maar ze vonden me grappig. Ik was de jongste leerling van de school en sprong met al mijn naïviteit in dit avontuur. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad."
In Den Elfde van den Elfde komt haar zachte tongval goed van pas. Die zachte g hoor je in Nederland op tv niet meer. "Een docent zei zelfs dat ik 'm moest afleren. Als ik weer in het Brabantse ben, keert die tongval meteen terug. Dan voel ik mij het meest op mijn gemak."
Den Elfde van den Elfde is vanaf zondag 3 januari wekelijks om 21.20 uur te zien op de Vlaamse televisiezender 'Eén'.


De set van Den Elfde van den Elfde. Geheel links staat Alice Reijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant