De gemeente Bergen werkt aan armoedebestrijding. (foto: Ingrid Driessen)
De gemeente Bergen werkt aan armoedebestrijding. (foto: Ingrid Driessen)

Bergen werkt aan 'persoonlijke aanpak' van armoedebestrijding

Politiek 102 keer gelezen

BERGEN | Armoede is meer dan een financieel probleem. Het kan leiden tot sociale problemen, zorgen en stress. Armoede is een ingewikkeld probleem en vraagt om een persoonlijke aanpak. "Daarom zet de gemeente Bergen (L) in op een vernieuwde manier van armoedebestrijding, waarbij we actief mensen de weg wijzen naar mogelijkheden om uit de armoede te komen. We maken daarbij ook actief gebruik van de kracht van de lokale samenleving", aldus wethouder Lia Roefs (PK Bergen).

"Wij willen dat alle inwoners van onze gemeente deel uit kunnen maken van de samenleving. Gezond, actief en ongeacht hun financiële situatie", vervolgt Roefs. Daarom heeft de gemeente Bergen (L) het beleidsplan 'SamenWerken tegen armoede' ontwikkeld. Dit plan is gebaseerd op de grondpijlers: preventie, participatie en het bieden van een passend vangnet. Netwerken creëren en verbindingen leggen, is hierbij essentieel, zodat inwoners weer actief mee kunnen doen in de maatschappij. De gemeente biedt hierbij een helpende hand door samen met inwoners oplossingen te zoeken, die passen bij de individuele situatie en mogelijkheden. Dit kan via
werk. De belangrijkste weg uit de armoede is namelijk werk, betaald of onbetaald. "Want werken is meer dan alleen geld verdienen. Het geeft waardering, structuur, sociale contacten en voldoening", licht Roefs toe.
Als blijkt dat ondanks alle ondernomen acties financiële steun noodzakelijk is, biedt de gemeente een vangnet. Hiervoor maakt de gemeente de drempel naar ondersteuning zo laag mogelijk: "Wij weten dat de drempel naar de gemeente vaak te hoog is. We gaan maatschappelijke organisaties van informatie voorzien zodat zij de burgers die het nodig hebben passende voorlichting kunnen geven over de ondersteuning die de gemeente en haar netwerk te bieden hebben. Zo waarborgen wij dat onze inwoners in een veilig (financieel) klimaat leven, waardoor zij volop kunnen meedoen in de maatschappij." Omdat kinderen niet in armoede
zouden moeten opgroeien, zetten we extra in op het kindpakket.

Bergen in beweging
De lokale gemeenschap binnen de gemeente Bergen verandert. "Steeds vaker zien wij betrokkenheid, ondernemerschap en initiatievenrijkdom groeien." Een mooie ontwikkeling, waarop de gemeente graag inspeelt. "De vernieuwde manier van armoedebestrijding sluit naadloos aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen binnen onze gemeente". Het aantal lokale initiatieven stijgt, waardoor steeds meer inwoners de kans krijgen om zich ten volle te ontplooien door middel van onderwijs, sport en cultuur. "Daar zijn wij als gemeente erg trots op", besluit Roefs.

Lees meer over de armoedebestrijding in Bergen in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 23 februari.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant