Waterrecreatie en -sport vormen speerpunten van CRT Cuijk. (foto: Diana Derks)
Waterrecreatie en -sport vormen speerpunten van CRT Cuijk. (foto: Diana Derks)

'De Kraaijenbergse Plassen bieden Cuijk veel kansen'

Algemeen 230 keer gelezen

CUIJK | Stichting Platform Cultuur, Recreatie & Toerisme (CRT) gemeente Cuijk introduceert sportieve programma's op en rond de Kraaijenbergse Plassen. "Ten opzichte van de andere vier gemeenten in het Land van Cuijk onderscheidt Cuijk zich met een écht waterrecreatiegebied van omvang. Dat biedt kansen", aldus CRT-voorzitter Arthur Baudet.

Daarom vindt op zaterdag 18 juni de eerste editie van de Kraaijenberg Cup plaats, open zeilwedstrijden voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar, met open boten en kajuitboten. "Maar dat is slechts één element", legt secretaris Jaap Ceulemans van CRT, en tevens eigenaar van een zeilschool, uit. "We komen ook met het watersportprogramma Sport Impuls dat is bedoeld om watersport te bevorderen. Wij willen de jeugd enthousiasmeren. In Friesland groeien kinderen op met zeilen. Dat is hier anders, maar wij hopen dat basisscholen dit gaan omarmen en dat het vanaf 2017-2018 deel gaat uitmaken van de alternatieve gymlessen."

Met de paplepel...
Baudet verwijst naar het Smaakcentrum in Linden. "Daar leren kinderen om gezond te eten en trekken uiteindelijk de ouders mee. Alle scholen hebben het Smaakcentrum inmiddels omarmd. Het maakt standaard deel uit van het lespakket. Zoiets zien wij bij voorkeur ook gebeuren met zeilen." Ceulemans vult aan: "Samen met de watersport- en roeivereniging gaan we kijken wat we de jeugd op en bij de plassen kunnen leren en wel op zo'n manier dat zij tegelijkertijd het gebied leren kennen. Sport Impuls is in de regio Den Bosch al een groot succes gebleken. We hopen dat dit in Cuijk ook het geval zal zijn."
De Heeswijkse Plas bij Cuijk vormt in het weekend van 2 en 3 juli eveneens het decor van het Waterspektakel, dat kan rekenen op ondersteuning van CRT. Op zaterdag 2 juli is er een vlottenrace, maar ook beachvolleybal, kinderbotenrace, minimarkt en meer. De dag erop is de eerste editie van een achtste en kwarttriatlon. "Alles zal plaatsvinden in Hawaiiaanse sferen. Ook voor het publiek is de triatlon de moeite waard", verzekert Baudet, die ook de banden met de Kraaijenbergse Plassenloop bij Linden voor 2017 wil aanhalen.

Proeverij
Tijdens het populaire evenement 'Cultuur aan de Maas' (zondag 28 augustus) zal het CRT in samenwerking met het Cuijkse Centrummanagement een proeverij opzetten. "Vorig jaar hebben we op kleinschalige wijze hieraan meegedaan. Nu willen we ons groots presenteren, op het Louis Jansenplein. Hiermee kunnen we iets toevoegen aan een concept dat al succesvol is. Bovendien draagt het ertoe bij dat horecaondernemers elkaar leren kennen. Verbinden en ondersteunen, is waar het CRT zich hard voor maakt."

Gedichtenroute
Op basis van het fietsknooppuntennetwerk gaat het CRT dit jaar een gedichtenroute ontwikkelen. Baudet: "Op (circa) tien mooie plekken komen borden met daarop een gedicht dat kenmerkend is voor die plek. Dat kan het historische plein voor museum Ceuclum zijn, maar ook een straat of locatie in Haps."
De gedichtenroute moet in het voorjaar van 2017 geopend worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant