V.l.n.r.: Jos Janssen, Harrie Vens en Ton Bongartz in de cultuurstraat van Cuijk. (foto: Diana Derks)
V.l.n.r.: Jos Janssen, Harrie Vens en Ton Bongartz in de cultuurstraat van Cuijk. (foto: Diana Derks)

Metamorfose cultuurstraat: 'Qua uitstraling kan Cuijk zich gaan onderscheiden'

Kunst en cultuur 819 keer gelezen

CUIJK | De cultuurhistorische instellingen aan de 'cultuurstraat' in Cuijk zijn de komende maanden druk in de weer. Zowel het pand van de Foto Archief Dienst (FAD) in de Kerkstraat als van de Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC) en Museum Ceuclum in de Maasstraat ondergaat een flinke metamorfose, terwijl de beeldentuin wordt uitgebreid met de pastorietuin. "Qua uitstraling krijgt Cuijk straks iets om zich mee te onderscheiden", stelt Jos Janssen van de FAD.

Door Martijn Schwillens

"Wij, als de FAD, hebben in het verleden al op meerdere locaties gezeten en sinds 2009 zitten we op de huidige plek aan de Kerkstraat", vervolgt Janssen. "Het pand dateert echter van 1920, heeft een eensteens muur en enkel glas. We gaan het gebouw zodoende verduurzamen met nieuwe voorzetwanden, dubbel glas en een nieuwe entree. Ook de expositieruimten, het atelier en archief worden anders ingericht."

Pastorietuin
De beeldentuin aan de Kerkstraat wordt uitgebreid met de eerder al door de gemeente aangekochte pastorietuin. Ton Bongartz overlegt een schets van hoe de tuin moet worden, die veel belooft. "Dit is meer een project voor de lange adem en het zal dan ook gefaseerd uitgevoerd worden", legt Bongartz uit. "Bij de eerste fase komt er onder meer een afscheidingsmuur en een nieuwe doorgang, zodat een mooie routing met de beelden- en stiltetuin ontstaat." In de pastorietuin (500m2) moet in de toekomst een middeleeuwse gracht en een plek voor de Romeinse brugpijlers komen.

Maasstraat
Ook het pand van de WAC en Museum Ceuclum aan de Maasstraat, waar tevens een Toeristisch Ontmoetingspunt (TOP) is gevestigd, ondergaat een flinke metamorfose. "De gevel wordt aangepakt en de nieuwe ruimte wordt een stuk lichter", vertelt voorzitter Harrie Vens van de Stichting Ceuclum. "Die nieuwe ruimte zal straks multifunctioneel ingezet worden, bijvoorbeeld voor schoolactiviteiten en exposities. Daarnaast hebben we nog veel vondsten uit de Romeinse tijd die we niet eerder konden tentoonstellen. Vanaf mei wel."

Opening
Tijdens de verbouwing en uitvoering van de drie projecten, die volgende week beginnen en circa drie maanden gaan duren, gaat het slot op de deur bij de FAD alsook bij de WAC/Ceuclum. Janssen tot slot: "Bij de jaarlijkse opening van de beeldentuin op 30 april zullen we alle drie weer opengaan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant