Coach Rob van de Akker van MHV'81: 'Tegen elke tegenstander hebben we kans.'
Coach Rob van de Akker van MHV'81: 'Tegen elke tegenstander hebben we kans.'

'Handhaving was de doelstelling en die is nog altijd haalbaar'

Sport 295 keer gelezen

MILL | Het wil dit seizoen nog niet vlotten met de dames van MHV'81. De handbalsters uit Mill nemen momenteel een plek in die over vijf wedstrijden degradatie uit de Tweede Divisie zou betekenen. Trainer Rob van de Akker wanhoopt echter niet. "Qua ranglijst is het niet goed, maar handhaving was voorafgaand aan dit seizoen de doelstelling en die is nog altijd gewoon haalbaar", stelt de Millenaar nuchter vast.

Door Martijn Schwillens

Want de realiteit is, zo weet Van de Akker, dat er nog vijf wedstrijden zijn te gaan 'waarin gewoon punten gepakt kunnen worden'. Onder meer hekkensluiter Oliveo (op zaterdag 4 maart in Mill) en naaste concurrent Dongen (uit) behoren tot dat rijtje van vijf. "Dat zijn natuurlijk de wedstrijden waarin we het moeten doen, maar tegen elke tegenstander hebben we kans. Alleen door Amsterdam zijn we dit seizoen weggespeeld."
De 29-jarige trainer-coach neemt de recente wedstrijd tegen Veneco Velo (27-31 verlies) als voorbeeld om de problemen bij MHV'81 te duiden. "In die wedstrijd hebben we twintig minuten lang fantastisch en mooi handbal laten zien. Maar tijdens een wedstrijd gaan we van een 8 naar een 4 en van een 6 naar een 2. We moeten er naartoe dat we de gehele wedstrijd een constant niveau halen. We scoren redelijk gemakkelijk, maar krijgen er ook te gemakkelijk teveel tegen. Dat besef is er bij de speelsters gelukkig ook en tijdens wedstrijden zien we steeds vaker dingen terug die we op de training hebben geoefend. Aan de instelling heeft het nog nooit gelegen."

Jeugdigheid
De wisselvalligheid laat zich volgens Van de Akker simpel verklaren: jeugdigheid. Zo herbergt MHV'81 twee speelsters van vijftien jaar en drie van 16 jaar. "Vorig jaar is onze volledige 'opbouw-rij' gestopt. Drie spelers met een brok ervaring op dit niveau. Dat gemis merk je natuurlijk in de aanvalsopbouw." Toch heeft hij nooit overwogen om één van de drie (tijdelijk) terug te vragen. "Ik vind dat geen oplossing, want dan belemmer ik de ontwikkeling van de jeugd. Bovendien heb ik er ook nog alle vertrouwen in dat we ons handhaven. We moeten ons leren wapenen tegen het verschil qua fysiek. Onze tegenstanders zijn vaak lichamelijk sterker en stellen zich in op onze speelwijze. Door een paar verliespartijen op rij is het vertrouwen een beetje weg en na twee missers gaan de koppies wat sneller omlaag. Mijn speelsters leren elke week bij en kunnen gewoon goed handballen. Als wij als team in plaats van 8'en en drieën naar alleen vijfjes en zesjes gaan, dan presteren wij goed genoeg om wél het verschil te maken. Dat weet ik zeker!"


MHV'81 heeft nog vijf wedstrijden om handhaving in de tweede divisie af te dwingen. (foto: Günther Robbrecht)

Toekomst
Handhaving belooft volgens Van de Akker ook het nodige voor de toekomst. "Als we drie jaar verder zijn en de gemiddelde leeftijd tussen de twintig en 25 jaar ligt, dan staat er echt een ploegje die gewoon mee zal doen om promotie. In die zin kijken we ook voorbij dit seizoen, temeer omdat er ook bij de B- en C-junioren veel talent aanwezig is die Dames 1 zeker gaan halen. We zijn hier bij MHV'81 bezig met een plan voor de lange termijn. De uitdaging is supergroot en ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik er afgelopen zomer ben ingestapt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant