Gennep: vrijplaats voor andersdenkenden.
Gennep: vrijplaats voor andersdenkenden.

Lezing 'Gennep: vrijplaats voor andersdenkenden'

Kunst en cultuur 220 keer gelezen

GENNEP | Onlangs is het jubileum rond het 400 jaar oude stadhuis van Gennep en 500 jaar Reformatie feestelijk en in stijl geopend. Aansluitend hierop staan, in het kader van dit jubileum, het hele jaar door diverse publieksactiviteiten op het programma. De eerste is een gratis te bezoeken lezing op woensdag 15 februari in de raadzaal van het stadhuis.

Prof. Dr. Mieke Hoogkamp-Korstanje vertelt dan hoe Gennep zich vanaf de 16e eeuw onder
invloed van de Reformatie ontwikkeld heeft tot een vrijplaats voor andersdenkenden. Ze schetst in de lezing 'Vrijplaats voor andersdenkenden' een tijdsbeeld van de 16e eeuw, de omstandigheden in Europa in het algemeen, en op sociaal, economisch en politiek gebied in het bijzonder. Zo wordt duidelijk waarom de Reformatie plaats vond en tot welke gevolgen dit heeft geleid voor het leven van alledag in de landen om ons heen en de bevolking van Gennep tot op de dag van vandaag. De regio Gennep speelde een belangrijke rol tijdens en na de Reformatie (hervorming) in de 16e eeuw. Niet voor niets is Gennep internationaal geëerd met de titel Reformatiestad. Vluchtelingen uit heel Europa die om hun geloof werden vervolgd, vonden hier een veilig heenkomen. Geen geweld, geen burgeroorlog, geen vervolging, maar tolerantie en respect waren de sleutelwoorden voor de samenleving in deze streek.

Lezingencyclus
Deze lezing maakt deel uit van een lezingencyclus georganiseerd door diverse organisaties waaronder de Stichting Johannes Engelen. Lezingen die voor dit jubileumjaar op de rol staan, gaan bijvoorbeeld over 'de geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen', 'de etsen van Rembrandt' en 'voedsel in de 17e eeuw'. De lezing 'vrijplaats voor andersdenkenden' op woensdag 15 februari begint om 20.00 uur en is zoals eerder vermeld gratis te bezoeken.

Over Mieke Hoogkamp-Korstanje
Na haar studie geneeskunde aan de universiteit van Utrecht is Mieke gespecialiseerd in medische microbiologie en infectieleer. Als arts-microbioloog was ze verbonden aan de universiteit en het academisch ziekenhuis Utrecht, het streeklaboratorium voor de Volksgezondheid in Friesland en daarna benoemd als hoogleraar medische microbiologie aan het Radboud UMC. Na haar vervroegde pensionering was ze 11 jaar projectleider van de landelijke Stichting Werkgroep AntibioticaBeleid in samenwerking met het ministerie van VWS, het RIVM en de Gezondheidsraad. Mieke is secretaris van de Stichting Johannes Engelen, van het Federatief Platform Cultuurhistorie Maas en Niers en lid van de Werkgroep Open Monumentendagen.

Meer informatie
Kijk voor de meest actuele informatie rond 400 jaar stadhuis Gennep en het volledige jubileumprogramma op de speciale website: www.stadhuisgennep400jaar.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant