Op 3 mei 2014 hing ik mijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen.
Op 3 mei 2014 hing ik mijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen.

'Martijn Sport': Verdient uw sport/-vereniging meer aandacht? Meld je dan nu!

Sport 790 keer gelezen

Op zaterdag 3 mei 2014, kort na 16.15 uur, stapte ik op sportpark Over het Lange Water in Arnhem de kleedkamer in. Dik tien minuten eerder was ik ingevallen bij de voetbalwedstrijd van VCA 1 tegen Eendracht 1 (4-1 winst). Het was zo'n beetje de laatste keer dat ik heb gesport. Nu, zo'n kleine drie jaar later, is de tijd aangebroken dat ik het sporten weer wil gaan oppakken. Maar wat ga ik doen, welke sport spreekt mij aan en kies ik voor een individuele of een teamsport? Het vinden van een antwoord op deze vragen staat centraal bij de nieuwe rubriek 'Martijn Sport'.

Van mijn zevende tot en met mijn veertiende en van mijn achttiende tot en met mijn 35ste heb ik gevoetbald. Eerst bij JVC'31 (jeugd), later bij SIOL en VCA. Het plezier in het voetbal ontging mij de laatste jaren steeds vaker en toen mijn eerste kind in aantocht was, heb ik besloten helemaal te stoppen met het spelletje. Ik ben een enorme voetballiefhebber en vaak op het sportpark of in het stadion te vinden, maar zelf tegen een bal aantrappen, mis ik echter geen moment. Nooit gemist ook!
In de zomermaanden heb ik incidenteel getennist en totdat hij enkele jaren geleden een hernia kreeg, stond ik met regelmaat op de squashbaan met mijn oudste broer. Met hardlopen ben ik vijf keer begonnen en even zo vaak weer gestopt. Verder heb ik gezwommen en zelfs meermaals meegedaan aan lange afstandstochten in de Maas. Maar vooral, zo moet ik erkennen, deed ik niks.

Bijna drie jaar niet sporten heeft echter zijn uitwerking niet gemist. Ik drink niet tot nauwelijks en chipszakken laat ik met gemak in de kast liggen. Toch bemerk ik -en met mij mijn vrouw en bijdehante vrienden en collega's- een beginnend bierbuikje. Met mijn 1.72 meter en 73 kilogram scoort mijn BMI nog een 0 (geen onder- of overgewicht), maar mijn conditie zit inmiddels dik in de rode cijfers. Afgelopen zaterdag ging ik sleeën met mijn dochtertje en na het vijfde sprintje voelde ik me alsof ik er een duurloop op had zitten. Nog niet zo heel lang geleden deed ik nog met gemak een helftje mee bij een ander elftal als ik er zelf 90 minuten op had zitten. Als ik dat nu zou doen, moet ik echter aan de beademing.
Enfin, tot zover de redenen waarom ik weer moet sporten. De grote vraag is vooral, welke sport ga ik oppakken? Tennis, volleybal, hardlopen, turnen of badminton... Niet voetbal, denk ik, maar wat dan? Wil ik liever binnen of buiten sporten, kies ik voor een individueel traject of sluit ik me aan bij een groepje of team?

Meld jouw sport(club) nu aan!
Voor de rubriek 'Martijn Sport' ben ik zodoende op zoek naar sportverenigingen en -clubs die mij met hun sport(en) willen laten kennismaken. Wat maakt jouw sport nou zo leuk en uniek en waarom uitgerekend bij jouw club of bij die trainer of begeleider? Of met jou? Vanaf 1 maart wil ik het ontdekken door het zelf te doen. Uiteindelijk met als doel om aan het einde van het jaar een sport (of sporten) te kiezen die ik wil blijven doen. Ik kom dus langs bij uw sportvereniging en doe uiteraard ook mee. Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel dan niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Elke week zal ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u delen.

Martijn Schwillens
De Maas Driehoek, Kliknieuws en Kliksport

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant