Recreanten aan het badmintonnen bij BVC'74 in De Kwel in Cuijk.
Recreanten aan het badmintonnen bij BVC'74 in De Kwel in Cuijk.

Martijn Sport: 'Gezonde sport die bij elk weer en op elk niveau gedaan kan worden'

Sport 396 keer gelezen

"Een gezonde sport die bij alle weersomstandigheden en op elk niveau beoefend kan worden." Met die woorden nodigde voorzitter Jos Hagens van de Cuijkse badmintonvereniging BVC'74 me uit om kennis te komen maken met badminton voor de nieuwe rubriek 'Martijn Sport'. Woensdag was het zover.

Badminton is geen sport die kan rekenen op landelijke televisie-aandacht. Ook tijdens de Olympische Spelen was de aandacht voor deze sport minimaal. Waar volleybal, atletiek en handbal zich door Nederlands succes in de schijnwerpers weten, geldt dat voor badminton dus niet. En onbekend maakt onbemind, weet Hagens. "We hebben nu zo'n 130 leden en doen er veel aan om dit aantal verder omhoog te krijgen. Maar een paar jaar geleden was er echt sprake van een crisis. Het aantal stijgt gelukkig lichtjes en binnenkort beginnen we weer met een nieuwe training voor beginnelingen."

Recreanten
Iedereen, dus ook ik, heeft tijdens een vakantie of op straat wel eens gebadmintond, maar de sport is veel meer dan een kwartiertje soebatten met een shuttle in de wind op de camping. Dat bewijzen ze meermaals per week in LACO Sporthal De Kwel in Cuijk. Woensdag, kort voor 9.00 uur, staan de eerste BVC'ers al in de hal en in de minuten die volgen, druppelen meer recreanten binnen. "We hebben twee clubavonden (op maandag en donderdag), maar vanuit de recreanten kwam de vraag of er ook een mogelijkheid was om in de ochtenduren iets te kunnen doen. Daar is de woensdagmorgen uitgerold en er wordt goed van gebruik gemaakt, al kunnen we altijd nog meer mensen gebruiken", aldus Hagens.

Saamhorigheid
De recreantengroep op woensdagochtend is zeer gemengd. De jongste is midden dertig en de oudste ruim boven de zestig jaar. Ervaren en onervaren. 'Elk niveau' dus. In duo's worden verschillende partijtjes gespeeld en na elke wedstrijden worden weer nieuwe (mixed) dubbels samengesteld. "Dat past ook prima bij onze vereniging", verduidelijkt Hagens. "Ook op clubavonden beginnen we vaak eerst met onderlinge opwarmpartijen met leden onderling. Uiteraard hebben we ook (jeugd-)spelers die op bondsniveau hun wedstrijden in heel Brabant spelen."
Na kort inspelen worden er twee uur lang partijen gespeeld. "Het plezier staat voorop", benadrukt Hagens. "Je zult hier niet zo snel horen: 'Die shuttle had je nog moeten hebben.'."
Badminton is vooral een snelle sport. Het vergt inzicht en techniek, maar bovenal reflexen en behendigheid. De trainer ziet mijn verrichten kort aan en zegt dan tegen mij: "Zeker getennist." De techniek bij badminton is een hele andere dan bij tennis. Vooral het inschatten van de snelheid van de shuttle is heel anders en het 'doorslaan' vergt een totaal andere techniek. Na wat aanpassingen gaat het wel lekker. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat je 'beloond' wordt voor je inspanningen. "Je hebt een goede slag, maar mist bepaalde techniek. Dat kunnen we je bij de beginnelingentraining wel leren, hoor", lacht de coach tot slot.
Zelf een keertje meetrainen? Dat kan. Surf naar www.bvc74.nl (algemeen) en meld je aan.

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant