Joost Hendriks: 'Het gaat 19 april over het vooraf invloed kunnen uitoefenen op gemeentelijk beleid.' (foto: Diana Derks)
Joost Hendriks: 'Het gaat 19 april over het vooraf invloed kunnen uitoefenen op gemeentelijk beleid.' (foto: Diana Derks)

Oneens met dit beleid? Praat anders lekker mee...

Politiek Samenwerking Land van Cuijk 535 keer gelezen

CUIJK | Bewoners van Cuijk krijgen vanaf dit voorjaar nadrukkelijk de mogelijkheid mee te praten over de toekomst van hun gemeente. Tijdens een bijeenkomst op woensdag 19 april worden burgers gevraagd actief mee te denken en mee te beslissen over een zevental thema's die staan opgenomen in de begroting voor 2018. "Het gaat hier niet over het meepraten over het opruimen van blaadjes, maar over het vooraf invloed kunnen uitoefenen op gemeentelijk beleid", aldus Joost Hendriks van CDA Cuijk.

Door Martijn Schwillens

Het CDA had de burgerbegroting opgenomen in haar verkiezingsprogramma en vond medestanders bij de coalitiepartners. Zodoende dat het werd opgenomen in het Cuijkse coalitieprogramma 2014-2018. Hendriks legt uit: "Het idee voor een burgerbegroting ontstond in 1989 in de Braziliaanse stad Porto Alegre. Daar komen nog steeds elk jaar 50.000 mensen bij elkaar in het stadion om mee te stemmen over hoe een deel van het gemeentelijk budget besteed moet worden."
De burgerbegroting kreeg navolging in tal van steden in Zuid-Amerika en is inmiddels ook in Duitsland al gemeengoed. "Maar in Nederland zijn we vooral erg goed in het vinden van redenen waarom we het niet moeten doen", stelt Hendriks. Maar dus niet in Cuijk, dat zich -bij succes- in Nederland pionier mag noemen op dit gebied. "Het betreft een initiatief van de lange adem. Het succes wordt niet uitsluitend bepaald aan de opkomst in de Schouwburg van 19 april."

Werkgroep
Een speciale werkgroep maakt vandaag bekend welke zeven thema's (van aanvankelijk 72 onderwerpen) uit de begroting voorgelegd zullen worden aan de Cuijkse bevolking. "De gemeenteraad bemoeit zich niet met de uitwerking, maar schept juist een mogelijkheid om mee te praten. Doel is de kloof te dichten en mensen dichter bij de politiek te brengen. Kijk naar de opkomst bij verkiezingen, reacties op websites op besluitvorming, de relatief lage ledenaantallen bij lokale politieke partijen... Cuijk is een stuk groter dan 30 jaar geleden. Mensen die mondig zijn en betrokken willen zijn, kunnen we goed gebruiken. Inwoners zijn immers de opdrachtgever voor de gemeente. Door mensen vooraf invloed te laten hebben, kunnen raadsvoorstellen beter gemaakt worden en zullen er hopelijk ook andere afwegingen gemaakt gaan worden", onderstreept Hendriks, die de burgerbegroting ook ziet 'als een doorontwikkeling van de lokale democratie'. "En behalve dat het heel nuttig is, verwacht ik dat het heel erg leuk is voor iedereen."

Lees meer over de burgerbegroting in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 14 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant