Loopgroep Grave.
Loopgroep Grave.

Martijn Sport: 'Hardlopen kan heel leuk zijn, en is natuurlijk ook gezond'

Sport 470 keer gelezen

Hardlopen. Ik ben er vier keer mee begonnen en er even zo vaak weer mee gestopt. "Daarom wil ik je laten zien dat hardlopen ook heel leuk kan zijn", zegt trainer Huub Steinmann van de Loopgroep Grave. Elke woensdagochtend (en zondag) gaat hij met een groep enthousiastelingen de Gasselse bossen in voor training. En ik ging met ze mee.

Het is zo'n woensdag waarop de lente zich voorzichtig aandient. Geen douw of mist, maar een lekker zonnetje drukt door de bomen heen. Qua weer is het alvast geen afzien. Een dertigtal lopers verzamelen zich bij de Gasselse molen. Daarvan gaat een klein deel 'fitwandelen' en de rest haakt aan voor een loop door de bossen, een gezamenlijke warming-up en vervolgens een intervaltraining over een heuvelachtig bospad. Wél afzien dus. "Deze groep maakt in tempo een grote ronde door het prachtige natuurgebied waarbij regelmatig gestopt wordt om de achterblijvers op te halen. Rond 10.00 uur is iedereen weer terug en wordt er nog een gezamenlijke cooling-down gedaan", laat Matt Gerrits van de Loopgroep vooraf weten. "Wat er zo leuk aan is? Alles is geheel vrijblijvend. Dus als je een keer geen zin hebt, sla je een weekje over. Het is daarnaast ook nog eens supergezellig. Iedereen kent elkaar en op zondag hebben we regelmatig 60 of meer lopers. En als laatste: het is natuurlijk heel gezond, maar dat lijkt me wel duidelijk."

'Heel leuk'
"Ik wil je laten zien dat hardlopen ook heel leuk kan zijn", benadrukt Huub nog maar eens. Klokslag 9.00 uur ('we wachten op niemand') wordt vertrokken. De leeftijd van de groep loopt enorm uiteen, van circa 30 jaar oud tot begin tachtig. "Sommigen doen dit voorafgaand aan hun werk, maar er zijn er ook genoeg die woensdagochtend vrij zijn en dit een heerlijk begin van hun dag vinden. We zijn geen hardloopvereniging waar je lid van hoeft te worden. Iedereen kan meedoen."
Vanaf de molen volgt als warming-up een bosloop in lichte tred die voert over bospaadjes richting het dorp Gassel. Net voor de dorpskern wijkt deze weer af en via het buitengebied leidt de tocht weer terug de bossen in. "Zeker gevoetbald", lacht Huub. "Je houdt de handen te dicht op het lichaam. Je moet je handen naast je lichaam houden en je armen meer voor je, en laat ze om en om naar voren komen. En altijd rechtop lopen. In rustmodus blijven huppelen. En o ja, als je je kin op de borst houdt, krijg je tien procent minder lucht."
Matt vult aan: "Op zondag krijgt een groep technische training, wat inhoudt dat er wordt gekeken naar de manier van lopen en hoe dat eventueel beter kan, daarnaast krijgen ze veel tips van de trainers en krijgen ze een intervaltraining."
Na een warming-up van zo'n twintig minuten volgt ook nu een intervaltraining. Een gemarkeerd 'vierkant' lopend pad tussen vennetjes en over een 'helse' klim dient als parcours voor een intervaltraining, waarbij eerst één stuk, daarna twee, vervolgens drie en daarna alle vier de stukken op hoog tempo worden afgelegd. Pittig! Maar te doen op eigen tempo. En leuk.
Ook kennismaken met Loopgroep Grave? Surf naar www.renmethuub.nl/loopgroep-grave of mail huub.steinmann@home.nl

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant