Elke maandagavond komen recreanten bij elkaar voor een training.
Elke maandagavond komen recreanten bij elkaar voor een training.

Martijn Sport: 'Recreatie en ontspanning zijn voor ons het allerbelangrijkste'

Sport 314 keer gelezen

Gymnastiek en turnen. Het zijn twee takken van sport die niet zo snel in mijn op zouden komen om zelf te gaan doen. Het vormt echter geen drempel om me voor een avond aan te sluiten bij de recreantengroep van turn- en gymnastiekvereniging De Meere in Boxmeer, die elke maandagavond bij elkaar komt in de sporthal van Metameer.

Ik ontmoet Berry Bronkhorst, mede-oprichter van De Meere en trainer van de recreantengroep, in een bijruimte van de nieuwe sporthal van het Elzendaalcollege. Ook die hal wordt elke maandagavond gebruikt door de talentvolle meisjes van De Meere, dat na veertien jaar wachten eindelijk een eigen (nog te bouwen) hal gaat krijgen. "Daar zijn we zo aan toe", onderstreept hij.
Even, slechts heel even, slaat de paniek toe. In de sporthal liggen turnattributen uitgestald over de vloer. Trampolines, balken, rekstokken en matten zijn klaar voor gebruik. "Maar die zijn niet voor jou, hoor", stelt Berry me gerust. "Wij trainen in de sporthal van Metameer. En doen niet aan turnen, maar aan gymnastiek."

Recreatie en ontspanning
Wie mij kent, weet dat er aan mij geen Epke Zonderland of Yuri van Gelder verloren is gegaan. "Maar de recreantengroep doet echt iets heel anders", legt Berry uit. "Ik geef als verenigingsleider gymnastiek, en ik ben tevens leider van de 55+ gym en van 'Meer Bewegen voor Ouderen'. De combinatie van deze opleidingen geeft mij het voordeel om de lessen op maandagavond op een creatieve manier in te delen en de deelnemers elke week iets anders te laten beleven in de gymzaal en daar -waar nodig- ook gedifferentieerde opdrachten toe kan passen op deelnemers."
De recreantengroep bestaat uit 50-plussers, maar dat mag behalve de pret ook de beleving niet drukken. Na een uitvoerige warming-up en de nodige (individuele) rek- en strekoefeningen wordt in tweetallen een parcours afgelegd, zoals rolhockey, slalommen, tegen de muur zitten, opdrukken en allerlei oefeningen die de balans en de spieren trainen. Berry: "Er is altijd een warming-up, die met of zonder muziek de deelnemers in de sfeer van de les brengen. Daarna bestaan de oefenvormen uit trainingen voor alle spiergroepen van het lichaam, met het doel het behouden of verbeteren van: coördinatievermogen, evenwicht, beweeglijkheid, behendigheid, kracht, snelheid reactievermogen en uithoudingsvermogen. Ter voorbereiding op de afsluiting van de lessen in de vorm van spel of sport, worden oefeningen aangeboden die met het eindspel te maken hebben."
De 'gymles' wordt afgesloten met een partijtje basketbal. Het fanatisme spat er af en het gaat er soms zelfs hardhandig aan toe. "De lessen hebben een aangepaste intensiteit. Bij de oefenvormen zijn voldoende differentiatiemogelijkheden aanwezig, rekening houdend met mobiliteit, vaardigheid en bewegingservaring van de deelnemers. Recreatie en ontspanning zijn belangrijk en komen tot uitdrukking in het spel en samenwerkingsvormen", besluit Berry.
Zelf eens kennismaken met gymnastiek bij De Meere? Mail naar secretariaat@demeere.nl, surf naar www.demeere.nl of kijk op de Facebookpagina van De Meere.

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant