Bart Claassen: 'Cuijk mag best wat trotser zijn op wat er hier allemaal bereikt wordt.' (foto: Diana Derks)
Bart Claassen: 'Cuijk mag best wat trotser zijn op wat er hier allemaal bereikt wordt.' (foto: Diana Derks)
interview

Bart Claassen: 'Wil "goede huisvader" zijn voor Cuijk'

Politiek Samenwerking Land van Cuijk 460 keer gelezen

CUIJK | Wethouder Bart Claassen, zo benadrukt hij tijdens het gesprek meermaals, is vooral een tussenpaus. De politicus uit Schijndel (CDA) is de vervanger van de herstellende Jos Nielen. "Ik ben hier nog maar dertien weken en anders nog 29 weken, maar in de periode dat ik hier ben wil ik vooral een goede huisvader zijn voor Cuijk", aldus Claassen.

Door Martijn Schwillens

De kracht van de functie zit hem volgens Claassen juist in de tijdelijkheid. "Want in de weken dat ik hier ben, wil ik wel wat heilige huisjes ter discussie stellen", zegt hij. "Ik ga niet morrelen aan het coalitieprogramma, waarin staat opgenomen dat de OZB niet omhoog mag, maar is dat wel zo logisch? Ik wil dat de politiek daar goed over nadenkt. In die zin wil ik mijn periode in Cuijk wel gebruiken als 'stepping stone' richting de toekomst. Een goede huisvader zorgt ervoor dat alles in balans is. Dat geldt zeker voor de financiën. Maar als je wat wilt bereiken, moet je er ook voor zorgen dat er geld binnenkomt om zaken uit te kunnen voeren. Het is leuk om in de top-10 van goedkoopste gemeenten te staan, maar dat betekent wellicht wél dat die andere 378 gemeenten in ons land meer kunnen realiseren omdat ze meer geld binnenkrijgen."

'Meer in balans'
Hij illustreert: "Er wordt jaarlijks 350.000 euro geïnvesteerd in toerisme en recreatie, maar er komt slechts 108.000 euro aan toeristenbelasting binnen. Daar moet meer balans in komen. Dan moet je er dus voor zorgen dat de doelstellingen bereikt worden." Want de ambities van de gemeente Cuijk, vertelt hij, die spreken Claassen wel aan. "Er is een ambitieuze lijst met projecten, zoals RBL Laarakker, Dommelsvoort en het centrumplan. Het perspectief is goed. Qua WMO-beleid scoort Cuijk bij de beste tien gemeenten van het land. Cuijk mag best wat trotser zijn op wat hier allemaal bereikt wordt."
In de vervangingsperiode van Jos Nielen, die herstellende is van een herseninfarct, houdt Claassen zich primair bezig met financiën ('Kadernota opstellen') en WMO. "Ik heb de adviesraad Sociaal Domein gezegd: 'Het gaat hier prima, maar geef het college van B en W verbeterpunten mee.' Ik ben er weliswaar tijdelijk, maar wil wél wat achterlaten."

'Geen rol bij discussie Land van Cuijk'
Claassen ziet geen rol voor zichzelf weggelegd bij de discussie over samenwerking in het Land van Cuijk. "Ik ben hier echt als vervanger van Jos Nielen. Die discussie is aan de gemeenteraad en het college", benadrukt hij. Claassen was elf jaar wethouder in Schijndel en nauw betrokken bij de fusie op 1 januari 2017 van die gemeente met Sint-Oedenrode en Veghel tot Meierijstad. "Schijndel was daarin zelfs één van de initiatiefnemers, maar vanwege de tijdelijkheid van mijn functie zie ik mijzelf niet als de aangewezen persoon om politieke beslissingen te nemen over samenwerking of herindeling in het Land van Cuijk", verduidelijkt Claassen. En desgevraagd? "Uiteraard heb ik er wel een mening over, maar die deel ik alleen binnen het college en de CDA-fractie als hierom gevraagd wordt."
De vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk moeten eind september een besluit nemen over regionale samenwerking/gemeentelijke herindeling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant