Elk jaar worden in het unieke Maasheggengebied rond Boxmeer het NK Maasheggenvlechten gehouden. Boxmeer wil het gebied op de 'Unesco Biosphere'-lijst. (archieffoto: Henny Lenkens)
Elk jaar worden in het unieke Maasheggengebied rond Boxmeer het NK Maasheggenvlechten gehouden. Boxmeer wil het gebied op de 'Unesco Biosphere'-lijst. (archieffoto: Henny Lenkens)

'Prestatieafspraken voor Maasheggengebied niet mogelijk'

Algemeen 277 keer gelezen

BOXMEER | Wethouder Jeu Verstraaten (VDB/LO) kan zich niet vinden in de zorgen die Maasheggen-liefhebber Bart Berbers onlangs uitte in een lokale krant over de toekomst van het gebied. "De provincie is verantwoordelijk voor de natuur in de Maasheggen en monitort de natuurwaarden regelmatig", aldus Verstraaten.

Raadslid Sjoerd van Lierop van PK stelde donderdagavond tijdens het vragenuurtje van de Boxmeerse gemeenteraad vragen over de 'zienderogen achteruitgang' van het Maasheggengebied. Tijdens overleg met stakeholders (natuurbeschermers en agrariërs) op woensdag 29 maart zal Verstraaten de 'klaarblijkelijke zorgen' overbrengen. "Maar prestatieafspraken met grondeigenaren zijn niet mogelijk", vertelt hij, ook niet als de unieke Maasheggen door Unesco worden erkend als biosfeerreservaat (natuurlijke tegenhanger van culturele werelderfgoedlijst). "In 2008 is door de raad zelf het scheurverbod uit het bestemmingsplan geschrapt, waardoor grasland zonder vergunning door boeren omgezet kan worden in bouwland", benadrukt Verstraaten, die aangeeft dat erkenning door Unesco daarvoor geen gevolgen heeft. "Alles wat nu mag, mag straks ook en alles wat nu niet mag, mag dan ook niet."
College- en raadsleden reizen volgende week naar Frankrijk om de aanvraag voor de Unesco Biosphere kracht bij te zetten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant