Zwemmend redden bij Reddingsbrigade Erica in De Kwel. (foto: Diana Derks)
Zwemmend redden bij Reddingsbrigade Erica in De Kwel. (foto: Diana Derks)

Martijn Sport: 'Niet iedereen weet dat Erica ook gewoon 'n sportvereniging is'

Sport 468 keer gelezen

"De meest intensieve 'Martijn Sport' tot nu toe." Met die woorden eindigde ik vorige week zaterdag het uurtje meetrainen bij Reddingsbrigade Erica in zwembad De Kwel in Cuijk. Zwemmend redden, zoals het formeel heet, is meer dan een pop opduiken. Dat wist ik al, maar dat voelde ik zaterdagavond (en zondagochtend) ook in mijn benen.

"We beginnen met zes baantjes schoolslag, zes baantjes borstcrawl en zes baantjes rugslag." Jeroen, instructeur van de groep, zegt het met een lach op zijn gezicht. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En voor de andere vijf deelnemers in mijn groep (de jeugdleden trainen apart), allen ervaren zwemmers en in sommige gevallen ook deelnemer aan wedstrijden, is het dat ook. Ik ben niet eens een onervaren zwemmer, maar na tien minuten warming-up moet ik behoorlijk bijkomen. "Ik doe wekelijks aan voetbal, maar dit is inderdaad best pittig, hoor', vertelt Mirre. "Al moet ik toegeven dat ik zelf ook al een tijdje niet ben geweest."
Ik knik vooral, want ik moet eerst nog even op adem komen. Zwemmend redden bij Reddingsbrigade Erica is in ieder geval wat anders dan alleen wat baantjes trekken. Zoveel is (mij nu) zeker. En dan moeten de oefeningen nog beginnen.

'Erica is sportvereniging'
"Wanneer we in de media komen, wordt meestal de nadruk gelegd op onze hulpverleningstaak", legt instructeur en verenigingsvoorzitter Paul Verhoeven uit. "Dat spreekt namelijk ook meteen tot de verbeelding. Wat echter niet iedereen weet is dat Erica ook een sportvereniging is. We hebben 170 leden. Sommigen doen ook mee aan wedstrijden, maar de basis ligt in het zwembad. Het is leuk, want er is veel afwisseling, je werkt aan je conditie en daarnaast leer je iets nuttigs: namelijk het redden van drenkelingen. Bovendien is het uniek vanwege de combinatie van educatie, sport en hulpverlening." Hij vult aan: "En Erica is een leuke betrokken club mensen. We sporten in een gemoedelijke sfeer."
Leden van Erica kunnen elke woensdag tussen 21.00 en 22.00 uur terecht voor recreatief baantjes trekken. Op zaterdagmiddag, van 16.00 tot 17.00 en van 17.00 tot 18.00 uur, zijn de opleidingen. De groep wordt opgedeeld in tweeën: volwassenen en jeugd.

Veelzijdig
Na de toch wel pittige warming-up volgen allerlei oefeningen waarbij het redden van drenkelingen centraal staat. Onderwater zwemmen, het gooien van een touw naar een drenkeling, duiken naar een denkbeeldige drenkeling op vier meter diepte, zwemmend redden, het nabootsen van een ongeluk op het water en het aanleren van grepen (nek of pols) om iemand naar de kant te trekken. Met name dat laatste is erg zwaar. Slechts met moeite houd ik behalve de 'drenkeling' ook mijn eigen hoofd maar net boven water. "Door het vaak te doen, krijg je het onder de knie. De crux zit 'm in het herhalen", weet Roy, die ook meedoet aan wedstrijden. "De competitie tijdens wedstrijden is echt heel pittig. Een goede voorbereiding is echt heel belangrijk."
Ook kennismaken met RB Erica? Surf naar reddingsbrigade-erica.nl of stuur een e-mail naar info@reddingsbrigade-erica.nl

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant