Bomenkap.
Bomenkap.
ingezonden

'Ontgroening van de gemeente Mook'

Ingezonden 342 keer gelezen

In de VVV-folder staat het zo mooi: '' In het noordelijkste puntje van Limburg ligt midden in het groen de gemeente Mook".
Helaas is de werkelijkheid anders. De inwoners van Mook zien vooral de laatste maanden, dat er ontzettend veel bomen in hun gemeente sneuvelen en het einde is nog niet in zicht!

Het blijkt dat verschillende partijen actief zijn in onze gemeente om zoveel mogelijk bomen te laten verdwijnen.
Zo was daar een paar weken geleden Leisure Lands, het voormalige Recreatieschap, die het nodig vond om langs het hele kanaal bomen en struweel te verwijderen. Daarbij verdween ook de roestplaats van 3 ransuilen en de biotoop van de daar broedende ijsvogels. Een flinke overtreding van de Flora en Faunawet, misschien is verbalisering alsnog mogelijk?
Een andere partij die wel van kappen houdt is Rijkswaterstaat. Na hevige protesten over hun plannen om het Maasheggengebied tussen Mook en Middelaar om zeep te helpen, moest er toch nog even flink gekapt en gesnoeid worden ter hoogte van de brug aan de Cuijksesteeg. Want daar zou een kritische plek zijn als de Maas tot grote hoogte zou stijgen. Ja, ja, sprookjes bestaan nog!
De derde organisatie die in de Gemeente Mook flink tekeer is gegaan is Natuurmonumenten. Op heel wat percelen verdwenen de laatste weken kolossale Amerikaanse eiken en tamme kastanjes. Dat zijn toch immers exoten? Dus weg ermee!
Natuurlijk is de Gemeente Mook zelf ook nadrukkelijk aanwezig als het over kappen van bomen gaat. Landschapsarchitecten hadden bedacht dat een zestal eiken van 30 jaar oud best konden verdwijnen op het Raadhuisplein en dan zetten we er wel 4 jonge boompjes voor terug. Een paar andere beeldbepalende bomen moesten perse een andere plaats krijgen. Ik zou me schamen als ik landschapsarchitect was!
Het toppunt van vernielzucht is natuurlijk de kap van honderden(!) bomen op de plaats waar de tunnel van het snelfietspad moet komen. Zoals de kaalslag er nu uit ziet lijkt het wel of er 3 tunnels gepland zijn!

En het einde is nog lang niet in zicht. Wat staat de Mookse ingezetenen nog allemaal te wachten? Hier volgt een trieste opsomming:
1.Rijkswaterstaat gaat 35 monumentale bomen langs de Rijksweg kappen bij de reconstructie van de Rijksweg tussen Plasmolen en Mook.
2.Het Waterschap gaat vanaf het spoorviaduct tot aan de brug bij de Cuijksesteeg bijna alle bomen langs de Maas verwijderen, want op of in de buurt van een dijklichaam mogen geen bomen meer staan. Een boom die omvalt is een groot gevaar voor de dijk, aldus het Waterschap! Ook de bomen aan de Kanaalweg verdwijnen en zelfs in de wijk Lindeboom moeten 3 bomen, geplant in 1971, gekapt worden.
3.De route van het snelfietspad is gesitueerd tegen de spoordijk. Nog een keer een honderdtal bomen vanaf het spoorviaduct naar de nieuwe tunnel zullen verdwijnen. Er staan een tiental eiken met een omtrek van meer dan 250 cm! Ga maar eens kijken naar al die rood/oranje stippen op de bomen.
Dit alles met goedkeuring van de Gemeente Mook.

Natuurlijk staat in alle bovengenoemde plannen vermeld dat er herplant komt... Een dooddoener van de eerste orde! In 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Waar moet je op stemmen als het groen in de Gemeente Mook je lief is? En gaan we die VVV-folder nog herschrijven?

Peter Giesberts, Mook

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant