Jeu de Boulevereniging Amicale in Cuijk.
Jeu de Boulevereniging Amicale in Cuijk.

Martijn Sport: 'Amicale Cuijk is voorbeeld voor andere sportverenigingen'

Sport 1.162 keer gelezen

Jeu de Boules heeft een stoffig imago, zo erkennen de beoefenaars zelf als eerste. Toch kent deze sport in Cuijk een levendige vereniging met Amicale. Voor deze rubriek bracht ik een bezoek aan 't Mikpunt aan de Galberg en mocht ook zelf een 'bouletje' opwerpen.

Zuid-Frankrijk is deze woensdagmiddag in Cuijk ver weg. Het is bewolkt en een gure wind maakt het deze lentedag allesbehalve aangenaam. Een groep van zo'n 20-tal recreanten, officieel C-licentiehouders geheten, maakt dankbaar gebruik van indoorhal 't Mikpunt. "Officieel is het binnenseizoen 1 april afgelopen, maar het is nu zo koud dat ze liever binnen spelen", vertelt Wim van der Meer, trainer van Amicale. "Die hal is helemaal met eigen geld en zelfwerkzaamheid gebouwd", vult clubvoorzitter Ben Broekmeijer aan. "En vorig jaar hebben we een stuk aanbouw gepleegd. Ook uit eigen zak betaald. De wethouder noemde Amicale een voorbeeld voor andere sportverenigingen."
Amicale, in 1986 opgericht, draait volledig op vrijwilligers en ontvangt nul euro aan subsidie. "We betalen geen huur voor de gronden die we gebruiken en houden het hoofd boven water doordat we voor de rest eigenlijk alles zelf doen."

Jaloers
Amicale kan rekenen op een kleine 200 spelers op het park als er een competitiewedstrijd of toernooi wordt gehouden. Er zijn veel onderlinge wedstrijden met verenigingen uit Nijmegen, Wijchen, Boxmeer en Grave. "We halen wat inkomsten uit sponsoring en we verhuren de hal aan de jeu de boulers uit Boxmeer, die alleen buitenbanen hebben", vertelt Wim. Ben: "Inmiddels komen ze uit het hele land naar Cuijk en gaan wij het hele land door. Clubs zijn jaloers op 'ons kleine mooie halletje'. 'Jullie hebben een mooie grote hal en wij hebben geen sores', zeg ik altijd."

Sportief
Want wie denkt dat jeu de boules alleen wordt gespeeld als de zon schijnt, die heeft het mis. Er is een winter- (indoor) en zomercompetitie (outdoor). Amicale is sportief een succesvolle vereniging. Het vaandelteam werd de voorbije jaren meermaals kampioen en speelt tegenwoordig in de tweede divisie. Ben: "We hebben zo'n 65 leden en ons eerste team komt uit op het tweede niveau van Nederland. Die reizen dus van Heerlen tot Pijnacker. We behoren feitelijk tot de beste 20 clubs van het land (114 verenigingen spelen competitie, red.). Ons tweede team speelt nog in de vierde divisie en moet aardig wat afstanden afleggen."
Jeu de boules is ook meer dan alleen een metalen bal zo dicht mogelijk bij de (zes tot tien meter verderop gelegen) but te krijgen. "Het vergt tactiek en zeker techniek", lacht Wim. Dat blijkt als ik zelf ga spelen op het sportparkje van Amicale, met meerdere banen die elk een andere ondergrond kennen. "Je kunt zien dat je een balsport hebt gedaan. Het juiste gevoel is er", zegt hij. Maar de techniek ontbreekt en dus springen veel ballen weg of rollen ze te zacht of te hard. Ook heeft de ondergrond veel invloed. Ben lacht: "Er komt meer bij kijken dan je wellicht zou denken. Daarom hebben we ook starterstrainingen."
Ook kennismaken met JBV Amicale? Bel met 06-31908708 of surf naar www.amicalecuijk.nl

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant