Conditietraining van duikvereniging Atlantis in Pica Mare te Gennep.
Conditietraining van duikvereniging Atlantis in Pica Mare te Gennep.

Martijn Sport: 'Atlantis is een duikvereniging waar niets moet en alles mag'

Sport 643 keer gelezen

"Jouw rubriek 'Martijn Sport' leek ons een leuke en goede manier om de duiksport onder de aandacht te brengen." Met die woorden nodigde Wilco Berns van duikvereniging Atlantis me onlangs per e-mail uit om eens langs te komen. En dus stond ik afgelopen dinsdag langs het zwembad in Pica Mare voor een kennismaking met de duiksport en de Gennepse duikvereniging.

Ik ben niet alleen. Samen met mij melden nog zo'n twintigtal volwassenen zich aan de rand van het diepe bad. Geen duikflessen, maar snorkels vormen de attributen voor de deelnemers aan deze avondtraining. Op de bodem is een net gespannen. Om onderdoor te zwemmen of te simuleren wat je moet doen als je vast komt te zitten. "Elke dinsdag is onze trainingsavond. Die is vooral bedoeld om de conditie op peil te houden en aan de techniek te werken. Van acht tot negen uur traint de jeugd en daarna is het de beurt aan de volwassenen", verduidelijkt Wilco. Op de groep van twintig nemen slechts twee vrouwen een duik. "Maar het is geen mannensport. We hebben meerdere vrouwelijke leden", legt hij uit. "We zijn een vereniging met weinig verplichtingen. Niets moet en alles mag. Dat is het mooie van Atlantis."

Cursussen
Het gezelschap bestaat deze avond enkel uit leden, allen in het bezit van een duikbrevet. Het buitenseizoen is begonnen, maar de trainingen vinden standaard plaats in Pica Mare. "Maar het is ook mogelijk voor niet-leden om via onze vereniging een cursus te volgen om je duikbrevet te halen of je verder te specialiseren, zoals het begeleiden van duikers of redden", aldus Wilco. "Overigens waren we eerst actief in Cuijk, maar toen trainden de jeugd en de volwassenen op verschillende avonden. Nu achter elkaar. Dat is veel beter. Je komt veel meer met elkaar in contact."

Saamhorigheid
Atlantis heeft zo'n zestig leden, variërend van 9 tot 70 jaar oud. "Het gros komt uit de regio, maar we hebben ook leden uit Wijchen en Sambeek", vult Wilco aan. "Ze komen overal vandaan, hoor", lacht Dyantha Jansen. De goedlachse Gennepse is het duiken met de paplepel ingegoten. "Mijn vader deed het ook, dus ik ging als klein kind al mee. Mijn moeder en broer duiken ook graag." De duiksport beklijft minder dan bijvoorbeeld een balsport, erkent ze. "Maar qua saamhorigheid en activiteiten zijn we net zo'n gezellige sportclub als alle anderen", zegt ze. "We houden geen open dagen, maar we doen soms wel mee aan braderieën met onze mobiele duiktank, zoals op Beers Best, zodat mensen vrijblijvend kunnen kennismaken. Ze zijn ook altijd welkom op een donderdag."
Daarnaast zijn er de activiteiten als kers op de taart voor leden. "Elk jaar gaan we een week naar Zeeland en om de twee jaar wordt een verre duikreis georganiseerd voor wie dat wil. Die zijn altijd heel gezellig. Ook voor de jeugd houden we meerdere activiteiten."
Ook kennismaken met Atlantis? Bel met (0485) 577297, stuur een e-mail naar secretariaat@duikteam-atlantis.nl of surf naar www.duikteam-atlantis.nl

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant