Zo'n 170 belangstellenden waren woensdag naar de eerste Burgerbegrotingsbijeenkomst in Cuijk gekomen. (foto: Diana Derks)
Zo'n 170 belangstellenden waren woensdag naar de eerste Burgerbegrotingsbijeenkomst in Cuijk gekomen. (foto: Diana Derks)

'Meer voorzieningen? Dat is vier muntjes alstublieft'

Politiek Samenwerking Land van Cuijk 404 keer gelezen

CUIJK | Meer investeren in cultuur, toerisme en recreatie en openbare ruimte, en extra budget vrijmaken voor langer zelfstandig wonen, investeren in taalonderwijs en het versterken van de lokale economie. Dat zijn de voornaamste uitkomsten van de allereerste Burgerbegroting, die de gemeente Cuijk woensdag organiseerde. "De raad krijgt op deze manier echt een richting mee", vertelt wethouder Gerard Stoffels (ABC).

Door Martijn Schwillens

Het tafereel heeft wel wat weg van een spelletjesdag. In de foyer van de Schouwburg staan tientallen tafels waar zeventallen met elkaar in discussie gaan en met behulp van muntjes (elk muntje vertegenwoordigde 4000 euro) prioritering geven aan zeven onderwerpen uit de begroting. Twee vragen staan centraal: op welke zaken kan bezuinigd worden en waaraan mag de raad de in totaal beschikbare 140.000 euro besteden? "Ik vind het erg belangrijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen", zegt een vrouw van begin 50. Ze legt drie muntjes op de speelkaart onder het vakje 'Zolang mogelijk zelfstandig thuis wonen'. "Maar er moeten ook voorzieningen voor jongeren zijn", weerkaatst haar buurvrouw. Ze legt vier muntjes neer. Oftewel 20.000 euro. "Zo, dat mag wat kosten", lacht burgemeester Wim Hillenaar in het voorbijgaan. Uiteindelijk wint meer budget voor taalonderwijs en langer zelfstandig wonen het van meer ontmoetingsplaatsen voor de jeugd en meer sporten en bewegen. "Ik vind het een goed initiatief", benadrukt één van de deelnemers. Wethouder Stoffels deelt die mening: "De raadsleden hebben een richting meegekregen om te gebruiken bij de uiteindelijke behandeling van de begroting", zegt hij. "Het allerbelangrijkste is toch vooral dat we met de Burgerbegroting de politiek dichter bij de burger brengen."

Opkomst
Met circa 110 aanwezigen was de opkomst volgens een gemeentewoordvoerder 'tevredenstellend'. "Want je weet nooit wat er zo'n eerste keer op afkomt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant