Rob Poel en Maarten Jilisen, daarbij spontaan gesteund door hun Boxmeerse collega Peter Stevens, hebben woensdag de starthandeling verricht van archeologische opgravingen. (foto: Diana Derks)
Rob Poel en Maarten Jilisen, daarbij spontaan gesteund door hun Boxmeerse collega Peter Stevens, hebben woensdag de starthandeling verricht van archeologische opgravingen. (foto: Diana Derks)

Graven naar eeuwenoude vondsten op Laarakker in Haps

Algemeen 683 keer gelezen

HAPS | De Cuijkse wethouders Rob Poel en Maarten Jilisen, daarbij spontaan gesteund door hun Boxmeerse collega Peter Stevens, hebben woensdag de officiële starthandeling verricht van archeologische opgravingen op Bedrijvenpark Laarakker in Haps. Binnen het plangebied ligt een archeologisch rijksmonument en een gemeentelijk archeologisch monument. "We hopen op mooie vondsten", zei Jilisen.

Aanleiding voor het onderzoek is de ontwikkeling van het 90 hectare grote terrein tot industriegebied, waar onder meer Danone Nutricia zich zal vestigen. De geschiedenis van dit gebied gaat meer dan tienduizend jaar terug.
De oost-west georiënteerde dekzandrug met een lengte van circa 1,2 km tussen Haps en de snelweg A73 was millennia lang een aantrekkelijke vestigingsplaats voor jagers-verzamelaars, de eerste landbouwers en latere boerengemeenschappen. Eerdere archeologische onderzoeken hebben laten zien dat in de ondergrond belangrijk archeologische resten aanwezig zijn die dateren uit de prehistorie (8800-12 v.Chr.), de Romeinse tijd (12 v.Chr.-450 n.Chr.), de middeleeuwen (450-1500 n.Chr.) en de nieuwe tijd (1500 n.Chr.-heden). De onderzoekers verwachten onder meer plattegronden van boerderijen en werkplaatsen uit het midden- en laatneolithicum, de bronstijd en de middeleeuwen aan te treffen. Bovendien bevindt zich een grafveld uit de bronstijd en de ijzertijd in het plangebied.

Opgravingen
Door een dikke conserverende akkerlaag zijn de archeologische sporen goed bewaard gebleven; ze worden nu voor het eerst volledig blootgelegd. In opdracht van de gemeente Cuijk voert Econsultancy B.V. uit Swalmen de archeologische opgraving uit. De opgraving is gepland in de zomermaanden mede om publiek zo veel mogelijk te kunnen betrekken bij het onderzoek. Diverse publieksactiviteiten en open dagen zullen rondom de opgraving worden georganiseerd voor verschillende publieksgroepen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant