Leden van de Taoïstische Tai Chi Vereniging aan de slag in de Boxmeerse gymzaal.
Leden van de Taoïstische Tai Chi Vereniging aan de slag in de Boxmeerse gymzaal.

'Taoïstische Tai Chi goed onder de knie krijgen? Afkijken mag!'

Sport 665 keer gelezen

"Wij zijn als vereniging al jaren actief in Boxmeer en proberen zoveel mogelijk mensen kennis te laten nemen van de gezondheidsvoordelen van onze vorm van Tai Chi." Was getekend Suus Knevel, instructeur van de beginnersklas van de Taoïstische Tai Chi Vereniging. In een gymzaal van De Weijerwereld in Boxmeer sluit ik me aan bij de wekelijkse woensdagavondgroep.

"Ken je Tai Chi?", vraagt Suus. Ik ben geneigd nee te zeggen, maar dat klopt niet helemaal. Zoals de meesten waarschijnlijk, ken ik de beelden van mensen, in een park ergens in Japan of China, die in stilte allerlei bewegingen uitvoeren. Oftewel, Tai Chi. Hetzelfde doen vanavond de vijftiental aanwezigen in de Boxmeerse gymzaal. "Tai Chi heeft veel weg van het leren van een taal. Je leert het stapsgewijs", legt Suus uit. "Sommigen noemen het een vechtsport, maar het is vooral een kunstvorm met in totaal 108 basisbewegingen die in een set achter elkaar worden uitgevoerd. Soms doe je een deel en soms doe je ze allemaal. Veel mensen doen het om hun innerlijke balans te vinden, maar het is ook uitermate gezond. Zowel voor de lichamelijke balans als voor de botten en spieren en de mentale gezondheid."
De groep bestaat deze avond uit veelal gevorderde Tai Chi-beoefenaars. "Onze leden komen uit Boxmeer, maar ook uit Cuijk, Gennep, Bergen, Mill en andere dorpen rond Boxmeer", legt Suus uit. "De Weijerwereld is een leslocatie, maar onze leden kunnen ook terecht in Helmond, Venray en Gemert, en als het weer mooier is, gaan we soms ook naar buiten. Verder doen we vaak mee aan demonstraties, zoals met Koningsdag in Helmond, om mensen nieuwsgierig en enthousiast te maken voor deze sport. De meeste leden zijn al wat ouder, maar we hebben ook jongere leden. Voor de echte jeugd gaat Tai Chi vaak niet snel genoeg, maar daar gaat het bij deze sport helemaal niet om."

Gezondheidsredenen
Yvonne, één van de beginners, vertelt dat ze Tai Chi is gaan doen 'om gezondheidsredenen'. "Ik doe het nu vijf tot zes weken en kan nu zo'n veertig bewegingen. Ik heb ook yoga gedaan, maar dit is toch anders en het helpt me met mijn evenwicht vinden." Noud, ervaren, geeft aan eveneens veel baat te hebben bij Tai Chi. "Ik heb in de jaren '80 een auto-ongeluk gehad en had altijd veel last van mijn heupen en rug. Ik zocht een sport waarbij mijn spieren juist langer in plaats van korter werden. Ik ben eens gaan kijken op een demo en doe het sindsdien met veel plezier."
Er is een vaste volgorde van de 108 bewegingen. De meer ervaren beoefenaars voeren de bewegingen moeiteloos uit, de ander worstelt met de wat moeilijkere vormen. "De meest ervaren beoefenaars staan daarom aan de buitenkant. Zij bepalen deels het tempo en de mensen in het midden hebben dan ook een voorbeeld voor zichzelf. Om Tai Chi goed onder de knie te krijgen, is afkijken toegestaan."
En dus kijk ik goed naar Suus en mijn metgezel Yvonne. Ik kom tot zes bewegingen en doe een set van 17 bewegingen mee. Niet slecht voor een eerste keer.
Ook kennismaken met Tai Chi? Kom gewoon een keertje langs op woensdagavond, bel met (049) 2769032 of kijk op www.taoist.org

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant