Recreanten aan het trainen bij VC Achilles.
Recreanten aan het trainen bij VC Achilles.

'Zoals je zelf hebt gemerkt, is volleybal gewoon 'n leuke sport'

Sport 1.208 keer gelezen

Na de voorbije weken vooral individuele sporten te hebben gedaan, was het afgelopen week tijd om voor deze rubriek een teamsport te gaan doen: volleybal. En dus stond ik afgelopen dinsdag in De Slaterthal in Beugen om een avondje mee te trainen met de recreanten van Volleybal Club (VC) Achilles.

'Hoe was het?', appt mijn collega Arnoud Cremers. Hij is damestrainer bij VC Achilles en had me al voorspeld dat ik overal pijn zou hebben na een avondje meetrainen. Hij heeft niet gelogen. Beide polsen zijn vuurrood en de muis van mijn hand zelfs blauw als ik anderhalf uur na aanvang weer richting kleedkamer ga. "Ja, wat denk jij?", lacht trainer Paul Bonants van de recreanten. "Er komt een boel techniek kijken bij volleybal. Wanneer je de bal onderhands wil passen of over het net wil slaan, moet je je arm draaien, zodat je de bal op de binnenkant van je armen krijgt. Jij laat de bal meer op je polsen landen. Dan doet het meer pijn." Mijn collega lacht vooral: "Het is ook gewenning. Als je het jarenlang doet, merk je daar niks meer van."

Veelzijdige sport
De pijn daargelaten, is volleybal wel leuk om te doen. Het vergt concentratie en behendigheid, het spel gaat snel, aanval en verdediging wisselen elkaar elk punt af en het is onvoorspelbaar omdat een achterstand van een paar punten in een tijdsbestek van een paar minuten is goed te maken bij een goede service en dus ook een voorsprong snel kan verdwijnen. Er moet geknokt worden voor elk punt!
Toch heeft de sport -vooral onder mannen- behoorlijk ingeboet aan populariteit, laat Paul weten. "Het laatste jeugdlid dat is doorgestroomd naar de senioren is inmiddels ook al begin twintig", vertelt hij. "Voetbal is nu eenmaal veel stoerder. Dat krijgen we te horen als we clinics geven op de basisschool in Beugen. Voor meiden is dat toch heel anders. Voor hen is, zeker in zo'n klein dorp als Beugen, aanmelding bij de voetbalvereniging (VIOS'38, red.) veel minder vanzelfsprekend. Afgelopen jaar is één van onze meiden (Joska Fransen) nog doorgestroomd van ons damesteam naar de eredivisieploeg van Flamingo's Activia."

Langs de scholen
Het Nederlandse mannenvolleybal kende een glorieperiode in de jaren '90, met het goud voor de heren op de Olympische Spelen in Atlanta. Voor veel mensen is dit zelfs het mooiste sportmoment aller tijden. Het huidige Oranje appelleert echter minder. Waar de dames vorig jaar op de Olympische Spelen nog knap vierde werden, ontbraken de heren zelfs helemaal in Rio de Janeiro. "Dat zou het allemaal wel wat makkelijker maken. Binnenkort gaan we langs de basisscholen in Boxmeer (dat geen volleybalclub heeft) om kinderen via clinics kennis te laten maken met onze sport. Voor de jeugd werken we bijvoorbeeld samen met Argos uit Oeffelt. We trekken er hard aan om de jeugd enthousiast te maken, want zoals je zelf hebt gemerkt, is het een leuke sport om te doen", vertelt Paul. Ook kennismaken met volleybal? Bel met 06-27480857 of stuur een e-mail naar ledenadministratie@vcachilles.nl

Aanmelden
Verdient uw sport/-vereniging in uw ogen meer aandacht, twijfel niet en mail naar m.schwillens@uitgeverij-talvi.nl (o.v.v. Martijn Sport). Ik kom langs en doe mee. Elke week deel ik in De Maas Driehoek en op Kliknieuws mijn verrichtingen en ervaringen met u.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant