Het monument in de Molukse wijk. De Molukkers komen vaker samen voor herdenkingen en vieringen in de wijk.
Het monument in de Molukse wijk. De Molukkers komen vaker samen voor herdenkingen en vieringen in de wijk.

Molukse wijkraad: 'Onze uitspraken zijn uit de context getrokken'

Algemeen 1.591 keer gelezen

De wijkraad van de Molukse wijk in Gennep kwam de afgelopen weken veel in het nieuws door een uitspraak die de wijkraad deed. ''Dat was uit de context getrokken en we willen graag vertellen hoe het allemaal in elkaar steekt.'' De wijkraad legt uit waar het fout ging en wat ze precies willen. Een ding is zeker, ze willen dat de Molukse wijk ook voor Molukkers blijft.

Op een zonnige namiddag zit de wijkraad van de Molukse wijk in Gennep. Enkele dagen daarvoor stond er op vrijwel iedere lokale nieuwssite een artikel over een uitspraak die de raad deed. ''Het is volledig uit de context getrokken en daarom willen we nu duidelijkheid brengen'', vertelt voorzitter Chris Sahertian. In een radio-interview sprak Sahertian over de Molukse wijk en dat de woningen daarin voor Molukkers moeten blijven. Hij haalde er een voorbeeld bij van zes jaar terug. ''Er zou toen een Nederlands gezin in een leegstaande woning komen, dat terwijl ons is beloofd dat de woningen voor Molukse gezinnen blijven. De ruit van de woning is toen ingegooid, de woning stond leeg. We willen zulke situaties juist voorkomen. Dat voorbeeld is uit de context getrokken. Ik las overal dat als er nu een Nederlands gezin zou komen wonen, de ruiten ingegooid zouden worden. Dat is nooit zo gezegd.'' De wijkraad, die naast Sahertian bestaat uit Semmy Huliselan, Gys Latuny en Gerrit Thijssen, legt uit wat er precies aan de hand is.

Reacties
''Het leed is al geschied. Wat er in twee radiofragmenten naar boven werd gehaald, is oud zeer. De reacties die we vervolgens lazen op de nieuwssites, daar schrokken we van. Negentig procent van de mensen die reageerde heeft geen verstand van de geschiedenis van Molukkers. Er werden dingen geschreven als 'ga maar weer terug' of 'ga met veertigduizend man maar in rijtjes woningen naast elkaar'. Daar ga ik niet op reageren, ik denk dat het beter is'', aldus Sahertian. Onze verstandhouding met de gemeente, de politie, de omliggende bewoners en woning coöperatie Mooiland is goed. We zijn met Mooiland in gesprek en dat houden we ook zo.''

''Onze verstandhouding met de gemeente, de politie, de omliggende bewoners en woning coöperatie Mooiland is goed.''



Afspraken gemeente
''Waarom de Molukse wijk voor Molukkers moet blijven? Molukkers zijn al onder valse voorwendselen naar Nederland gekomen. Voor de Molukkers in Gennep werd in 1957 een kamp gebouwd. Dit kamp was een van de meest moderne kampen die voor Molukkers is gebouwd in Nederland, er zaten inpandige wc's en douches in. Het kamp stond maar zes jaar, toen werd gezegd dat het kamp werd afgebroken en een dertigtal woningen gebouwd werden voor ons. We moesten daar weg, maar dat wilden we helemaal niet. In 1963 vertrokken alle gezinnen onder protest naar wat nu de Molukse wijk is. Uiteindelijk is het kamp helemaal niet afgebroken, maar kwamen er jonge Nederlandse stellen te wonen. We hebben toen gezegd, als we naar deze wijk verhuizen, dan blijven we hier ook. Dat is destijds ook met de gemeente en woningbouw vereniging Steendal schriftelijk afgesproken en vastgelegd in een convenant. Steendal ging op een gegeven moment op in Mooiland.

''De kinderen zijn hier allemaal geboren, ook hun ouders en opa en oma hebben hier gewoond of wonen hier nog.''


Zes jaar geleden heeft de wijkraad met Mooiland een afspraak gemaakt over medehuurderschap van inwonende kinderen, op dat moment waren er echter minder Molukkers die terug wilden naar de wijk. De laatste twee jaar merken we juist dat veel Molukkers van de derde en zelfs vierde generatie weer graag in de wijk willen wonen, dat konden we zes jaar geleden niet voorzien.

Verklaring
De kinderen zijn hier allemaal geboren, ook hun ouders en opa en oma hebben hier gewoond of wonen hier nog. Dat is ook een verklaring dat zij terug komen naar de wijk.'' Semmy Huliselan vult aan: ''Een belangrijk facet van de Molukse cultuur is dat de kinderen voor hun ouders zorgen. Als een ouder wegvalt, komt een dochter of zoon in huis of de vader of moeder wordt in het gezin opgenomen. Zo werkt het in onze cultuur, het is eigenlijk gewoon mantelzorg.'' Daarom is de wijkraad in gesprek met woningbouwcoöperatie Mooiland. De coöperatie staat daar ook open voor. Dat bevestigt Mooiland ook telefonisch. De coöperatie wil er niet veel over kwijt, maar geven aan in goed gesprek te zijn met de wijkraad en tot een oplossing te willen komen.

Cultuur en identiteit
''Wij hebben nooit problemen gehad hier. We hebben al die jaren al goed contact met de gemeente en de mensen uit de straten rondom de wijk. We hebben ook absoluut niets tegen Nederlandse gezinnen, het gaat ons vooral om de afspraken die destijds zijn gemaakt. De woningen zijn voor Molukkers en als deze weggaan, komen er weer Molukkers terug. Vooral nu er weer zoveel animo is naar de woningen. Dat is de afgelopen weken uit de context getrokken. Het lijkt uit die twee fragmenten wel alsof ik gezegd zou hebben dat de ruiten worden ingegooid als er Nederlandse gezinnen komen. Het is totaal uit zijn verband gehaald. Wij willen dat juist voorkomen'', vertelt Sahertian.

"In de wijk staat een Molukse kerk, een monument en een vlaggenstok. De wijk ademt de Molukse cultuur."


Wijk
In de wijk, bestaande uit drie woonblokken in de Eksterstraat en het Puttershof staan cultuur en identiteit hoog in het vaandel. ''In de wijk staat een Molukse kerk, een monument en een vlaggenstok. De wijk ademt de Molukse cultuur. We organiseren ook evenementen en herdenkingen hier'', zegt Gys Latuny. ''Wat wij willen is het behoud van de Molukse wijk en de gemeenschap in Gennep, dat bestaat hier nu al 67 jaar. Van het verhuizen van de barakken tot hier. Het gaat om behoud van cultuur en normen en waarden, iedereen kent elkaar hier'', vult Huliselan aan.

Mogelijk houden
''We zijn hier geboren en getogen en we zijn geïntegreerd. Chris, Gerrit en ik hebben een Nederlandse vrouw. Als je alle Molukse gezinnen hier optelt, kom je op tachtig gezinnen uit in Gennep. 25 wonen er nu in de Molukse wijk. Allen hebben ze als kind of kleinkind in de wijk gewoond, Die kleinkinderen willen hier weer gaan wonen en dat willen we mogelijk houden.''

Door: Birgit Barten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant