Bij De Weijergracht wordt in het kader van klimaatmaatregelen rigoureus ingegrepen.
Bij De Weijergracht wordt in het kader van klimaatmaatregelen rigoureus ingegrepen.

Weijergracht, -plein en -park op de schop vanwege klimaat

Algemeen 703 keer gelezen

BOXMEER | De directe omgeving van De Weijer gaat rigoureus op de schop. De klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande wateroverlast maakt volgens Boxmeers wethouder Jeu Verstraaten ingrijpen noodzakelijk.

In eerste instantie wordt daar een bedrag van 3 miljoen voor uitgetrokken. Waar dat vandaan moet komen is nog even de vraag. Bij de gemeente Boxmeer klotst het geld niet tegen de plinten omhoog en de provincie Brabant houdt voorlopig de hand op de knip. Dan maar aankloppen in Den Haag bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor subsidie", zegt Verstraaten: "In plaats van een uitnodiging te krijgen gaven de minister en staatssecretaris aan zelf naar Boxmeer te willen komen. Boxmeer en het Land van Cuijk vervullen in Brabant en ook in Nederland een soort voortrekkersrol als het gaat om klimaatmaatregelen. De start in 2014 van het project Klimaatbestendig Land van Cuijk 2030 bewijst dat. Ze wilden met eigen ogen komen kijken hoe Boxmeer het aan wil pakken."
Maandag kwamen minister Schultz-Verhaegen en staatssecretaris Dijksma de situatie in Boxmeer met eigen ogen bekijken.

Samen met het Waterschap Aa en Maas, de provincie Brabant en de vijf LvC-gemeenten is Klimaatbestendig Land van Cuijk 2030 opgezet. Na de dubbele hoosbui van 2 juni vorig jaar, waarbij half Boxmeer overstroomde met veel waterschade als gevolg, is Boxmeer met verhoogde spoed bezig om dergelijke hoosbuien beter het hoofd te kunnen bieden. Het grote gebied rondom De Weijer is een laag punt in Boxmeer waar veel water naar toe stroomt. Hoogste prioriteit om daar in te grijpen, volgens wethouder Verstraaten. "De globale plannen zijn wel duidelijk. Allereerst wordt de buurt in het project betrokken. Daarna de plannen definitief maken en dan aan de slag. In het Weijerpark zouden wadi's kunnen komen. De Weijergracht moet natuurlijk behouden blijven en het Weijerplein moet worden vergroend met bomen en waterpartijen."
Wat Verstraaten betreft moet de gracht zo snel mogelijk op de schop. Bij veel regenval stroomt de waterpartij direct over, bij droogte zakt het peil te snel. Daarbij is het zuurstofgehalte chronisch te laag. Er zijn volgens Verstaaten technieken om die problemen op te lossen. Het Weijerplein is momenteel een zee van beton waar weinig water doorheen kan. Het plan is om veel meer bomen en waterpartijen rondom het plein te situeren. Daarbij bestaat de gedachte om de straat tussen plein en winkelcentrum Kloostertuin (De Raetsingel) bij het plein te betrekken. Verstraaten: "Met de te nemen maatregelen moet het plein er veel aantrekkelijker uit komen zien." Bij de school Weijerwereld verdwijnt zoveel mogelijk verharding, wat tevens het zogenaamde 'natuurlijk spelen' mogelijk maakt. Verstraaten hoopt binnen twee tot drie jaar het project af te ronden. "Uit die omgeving kan zoveel meer worden gehaald."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant