Afbeelding

AED-eigenaren worden niet langer op kosten gejaagd

Algemeen 1.443 keer gelezen

MILL | Eigenaren van AED's (automatische externe defibrillatoren) hoeven vanaf 2018 niet langer de gebruikskosten voor het apparaat te betalen. Als een defibrillator is ingezet moeten onder meer de elektroden worden vervangen.

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat deze rekening vanaf 1 januari 2018 bij de ambulancedienst kan worden ingediend. Vroeger waren deze kosten voor de eigenaar van een AED. Vorig jaar werd besloten dat eigenaren van een AED de kosten mochten verhalen op het slachtoffer. Die krijgt gebruik van een AED namelijk vanuit de basisverzekering vergoed. Dit is bijna nooit gedaan omdat eigenaren het verschrikkelijk lastig vinden het slachtoffer hiervoor te benaderen of omdat het slachtoffer onbekend is. Vooral bij overlijden durven eigenaren geen contact op te nemen met de familie. Uit de brief: 'De nota van het weer gebruiksklaar maken van de AED wordt door de AED-eigenaar ingediend bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV), die deze nota rechtstreeks betaalt aan de AED-eigenaar. De RAV ontvangt, via de budgetsystematiek ambulancezorg conform de NZa beleidsregel, een vergoeding van de verzekeraar.'
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, moet hij of zij binnen 6 minuten worden gereanimeerd. Een AED kan helpen het hart weer op gang te krijgen. Omdat de elektroden slechts eenmalig te gebruiken zijn, moeten de elektroden en de batterijen of accu vervangen worden om de AED weer gebruiksklaar te maken. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het merk/model AED.
Voor meer informatie kunt u bellen naar Toon Hermsen (tel. 0485-451847). Ook kunt u kijken op: www.kiesvoorleven.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant