Cultuurprijswinnaar Henk van Os met de oorkonde en het Dr. Peelenbeeldje.
Cultuurprijswinnaar Henk van Os met de oorkonde en het Dr. Peelenbeeldje.

Kunstroute Holthees-Smakt wint Dr. Peelencultuurprijs

Algemeen 575 keer gelezen

BOXMEER | De Kunstroute Holthees-Smakt, met Henk van Os als kartrekker, ontving zaterdagmiddag in De Weijer de Dr. Peelencultuurprijs. De Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer in WO II, ging met Dr. Peelenstimuleringsprijs aan de haal.

Henk van Os, kunstschilder en de grote animator van Kunstroute Holthees-Smakt, kreeg de oorkonde en het Peelenbeeldje uitgereikt van burgemeester Karel van Soest. 'Door kunst onder te brengen in mooie tuinen, idyllische loodsen en locaties met mooie vergezichten van Holthees en Smakt, worden bewoners volledig betrokken bij de kunstroute', meldt het juryrapport. "De prijs is een stuk erkenning vanuit het Boxmeerse", zei Van Os in zijn dankwoord. De opmerking van Van Os kan voor hetzelfde geld, onbedoeld of niet, als saillant worden opgevat. Holthees voelt zich door een aantal heikele zaken die zich tussen dorpsraad en gemeente afspeelden, niet serieus genomen door de gemeente Boxmeer. De twee zijn zelfs al lange tijd niet of nauwelijks meer on speaking terms. Misschien dat de cultuurprijs wat muren kan slechten.
De jury is van mening dat de stimuleringsprijs voor de oorlogswerkgroep (die pas enkele jaren bestaat) een belofte voor de toekomst is. 'De mogelijkheden voor dit initiatief zijn breed zijn, met name op het gebied van educatie en voorlichting. De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog moeten verteld worden, zodat ieder ervan leren kan.' De andere twee genomineerden waren de Boxmeerse schrijver John van Raaij en het team van cultureel centrum De Weijer in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant