Wethouder Maarten Jilisen.
Wethouder Maarten Jilisen.
interview

'We kunnen als gemeente Cuijk niet meer schrappen'

Algemeen 1.041 keer gelezen

CUIJK | Wethouder Maarten Jilisen (Liberaal Land van Cuijk) sluit niet uit dat de Onroerendezaakbelasting (OZB) in Cuijk in 2019 omhooggaat. De gemeente Cuijk kampt met een tekort van 2,2 miljoen euro en zit volgens Jilisen 'aan de limiet qua bezuinigingen'. "We kunnen niet nog meer schrappen. Dat betekent dus dat we moeten kijken naar de inkomstenkant. En behalve de OZB hebben we op dat gebied betrekkelijk weinig mogelijkheden", erkent Jilisen.

Door: Martijn Schwillens

Het miljoenentekort kent volgens de gemeente drie belangrijke oorzaken: jeugdzorg, openbare ruimte en de werkorganisatie Cuijk-Grave-Mill (CGM). Qua jeugdzorg krijgt Cuijk te maken met een kostenstijging van bijna één miljoen euro. "De vraag naar jeugdzorg neemt toe. Toch voert het Rijk een korting door van acht miljoen euro voor de zestien gemeenten in Noordoost-Brabant", verduidelijkt Jilisen. "In het verleden konden we de gelden die we op het gebied van de WMO overhielden nog overhevelen naar de jeugdzorg, maar die middelen zijn er niet meer. We hebben een zorgplicht en gaan die ook uitvoeren. Overigens hebben we samen met de andere gemeenten een brief uitgedaan naar de Minister met het verzoek om deze korting op de jeugdzorg terug te draaien."

'Niet verder schrappen'
Verder is gebleken dat het onderhoudsbudget voor een aantal zaken in Cuijk onvoldoende is gebleken. "Er zijn de voorbije vier jaar een aantal grote projecten opgeleverd. Dat is mooi, maar ze zorgen ook voor meer onderhoudslasten. Dat vergt een forse bijstelling op de begroting. We nemen de pijn nu in één keer." Jilisen trekt wat betreft deze extra lastenpost à 650.000 euro wel het boetekleed aan. "Want we hadden hier als gemeente in het verleden beter op kunnen anticiperen. Het is in die zin een leerschool. Als projecten de eindfase bereiken, moeten we de onderhoudslasten ervoor sneller opnemen in de budgetten." Jilisen benadrukt dat verder bezuinigen op (groot) onderhoud van groen en wegen geen optie is. "Want we zitten al op een sober en doelmatig beheer. We willen onze wegen op een bepaald minimaal niveau houden."

Een ander financieel pijnpunt is de werkorganisatie CGM, die volgens de wethouder 'op haar tandvlees loopt'. "We zijn in 2014 gestart met één gezamenlijke werkorganisatie, met als doel efficiënter te kunnen werken en een kwaliteitsslag te maken. Na die tijd zijn er vanuit het Rijk echter een flink aantal extra taken bijgekomen, zoals de transitie van het sociaal domein. Daarom hebben we samen met Mill en Grave besloten om de laatste formatievermindering niet door te voeren en middelen te reserveren voor een flexibele schil om bij ziekte eerder maatregelen te kunnen treffen. We kunnen niet verder schrappen als we als gemeenten qua dienstverlening willen blijven doen wat we nu doen." Die koerswijziging kost Cuijk echter wel 700.000 euro extra.

OZB-stijging
Omdat verder bezuinigen volgens Jilisen nagenoeg onmogelijk is, wordt gekeken naar de mogelijkheden om de inkomsten voor de gemeenten verder te verhogen. "We hebben op dat vlak betrekkelijk weinig mogelijkheden. Zodoende kom je uit bij de OZB", erkent de wethouder, die nog geen percentage kan koppelen aan een mogelijke stijging. "Wij komen als college van B en W direct na de zomer met voorstellen naar de gemeenteraad."
De financiële tegenvallers leiden er volgens Jilisen niet toe dat het ambitieniveau omlaaggaat. "De ambitie van deze coalitie is niet per se om geld uit te geven. Wij willen zaken realiseren. Dat kan ook door projecten van de grond te krijgen en te realiseren, zoals de invulling van het Homburg-terrein, Dommelsvoort en het RBL in Haps."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant