Jos Nielen is op de weg terug na een zware periode, fysiek en emotioneel. 'Ik kan nu meer rust nemen. Dat lukte me vroeger nooit.' (foto: Diana Derks)
Jos Nielen is op de weg terug na een zware periode, fysiek en emotioneel. 'Ik kan nu meer rust nemen. Dat lukte me vroeger nooit.' (foto: Diana Derks)

'Hoe ik met alles ben omgegaan? Ik heb het vooral ondergaan'

Human Interest 1.336 keer gelezen

CUIJK | Jos Nielen is op de weg terug van een zware periode. De wethouder uit Cuijk (52) kreeg begin november een herseninfarct en moest een maand later afscheid nemen van zijn vrouw, die na een ziekbed kwam te overlijden. Inmiddels is Nielen weer een paar uur per dag te vinden op het gemeentehuis. "Ik kan nu meer rust nemen. Dat lukte me vroeger nooit", aldus Nielen.

Door Martijn Schwillens

Woensdag 2 november 2016, kort na acht uur. "Ik was op weg naar Den Bosch en ineens kon ik mijn voet niet meer van het gaspedaal krijgen. Ik wist meteen dat het niet goed zat. Gelukkig kon ik de auto nog naar de kant krijgen en heb nog zelf 1-1-2 kunnen bellen."
Nielen blijkt te zijn getroffen door een herseninfarct. "Ik ben de hele tijd bij geweest. Maar goed ook, want ik reed 130 kilometer per uur op dat moment. Achteraf heb ik veel geluk gehad."

'Klote!'
De gevolgen zijn ingrijpend. Zijn rechterkant valt uit en Nielen kan zijn rechterbeen en -arm niet langer bewegen. "Na de eerste twaalf dagen in het ziekenhuis ben ik naar de Sint Maartenskliniek gegaan voor mijn herstel."
Dat herstel valt echter samen met de laatste levensfase van zijn vrouw Marijke, die terminaal ziek is. Nielen revalideert in de ochtend en na de therapie zit hij 's-middags en 's-avonds in de rolstoel naast haar bed. "Dat was frustrerend. Zeg maar gewoon klote!", beschrijft hij de onmacht die hij toen voelde. "Hoe ik ermee omgegaan ben? Ik heb het ondergaan. Iets anders kun je toch niet", zegt hij nuchter.
Het gezin beleeft een achtbaan aan emoties als op 9 december dochter Evie haar debuutroman 'Lorena van Blankensteijn' presenteert. "Daar was Marijke gelukkig nog bij. Een paar dagen later ging het snel bergafwaarts en is ze overleden."

Ontspanning
Nielen kijkt liever niet al teveel terug. "Dat zou Marij ook niet gewild hebben", legt hij uit. Hij vindt troost binnen de warmte van zijn gezin (drie kinderen, red.) en bij familie, vrienden en kennissen. "Iedereen loopt binnen voor een bakkie koffie. Daarnaast maak ik graag een wandeling en doe wat klein werk op mijn boerderij. Soms loop ik het café in Katwijk binnen en ik pak wat sneller een terrasje", vertelt hij. "Ik zoek bewust mijn momenten van ontspanning. Ik kan nu rust nemen. Dat lukte me vroeger nooit."
Het herstel verloopt voorspoedig. Op 17 februari gaat hij over van fulltime naar drie dagen per week therapie. Sinds 4 mei zit zijn revalidatie erop. Wel loopt hij bij de fysiotherapeut voor de laatste loodjes. "Vooral mijn rechterhand moet nog herstellen en ik loop nog houterig. Ik mag echter niet klagen. In de Sint Maartenskliniek waren ook mensen die na een herseninfarct nog een half jaar in een rolstoel zaten. Achteraf is het herstel me meegevallen, al kan het natuurlijk nooit snel genoeg gaan."

'Veel kracht'
Jos Nielen is duidelijk op de weg terug. "Ik werk nu twee tot drie uur per dag, maar dinsdag heb ik ook bij het college-overleg gezeten. Over de kadernota en Dommelsvoort. Dat duurde vijf uur. Op de terugweg ben ik eerst even op het terras gaan zitten om uit te rusten. Na een kwartiertje voelde ik me weer fit en ben naar huis gefietst", lacht hij. De voorbije weken bezocht Nielen al vaker wat openbare bijeenkomsten, zoals onlangs een vergadering van de Ondernemersvereniging Cuijk (OVC). "Mensen zijn blij me weer te zien en hebben ook met me meegeleefd. Dat heeft veel kracht gegeven."
Het werk bestaat nu vooral uit lezen en vergaderen. "Bart Claassen (tijdelijke vervanger, red.) is de hoofdofficier en ik ga met hem mee. Wanneer ik weer volledig terugkeer? Dat hangt van mijn verdere herstel af. Maar ik blijf sowieso politiek actief."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant