Kinderen met een meervoudige handicap krijgen een eigen leerplek op basisschool De Staaij in Middelaar.
Kinderen met een meervoudige handicap krijgen een eigen leerplek op basisschool De Staaij in Middelaar.

Eigen plek voor meervoudig gehandicapte kids in De Staaij

Onderwijs 394 keer gelezen

MIDDELAAR | Kinderen met een meervoudige handicap krijgen een eigen leerplek op basisschool De Staaij in Middelaar. De gemeente Mook en Middelaar heeft groen licht gegeven aan de Stichting LIZ om op de school een locatie voor dagopvang en dagbesteding te realiseren. "We zijn ontzettend blij dat er nu ook een locatie komt in onze gemeente", vertelt wethouder Karin Peters (PvdA).

Door Martijn Schwillens

De Stichting LIZ realiseerde eerder al twee locaties in Lent en Dukenburg en wil ook in De Staaij een leerplek voor kinderen van tussen de nul en 12 jaar met een meervoudige handicap. Deze kinderen kunnen in Middelaar voortaan vijf dagen in de week terecht. "Het mes snijdt aan meerdere kanten", benadrukt Peters. "Kinderen mét en zonder handicap gaan er samen naar school en zullen er samen opgroeien. Daarnaast wordt een stuk leegstand van het schoolgebouw benut. Ook wordt het onderwijsaanbod verbreed, waardoor de school mogelijk een stimulans krijgt die bijdraagt tot de instandhouding van de basisschool. We hopen namelijk toch dat het een aanzuigende werking heeft op de rest van de school en dat ouders die hun gehandicapte kind naar De Staaij gaan brengen er ook sneller voor kiezen om hun andere kinderen er naar school te laten gaan. Mogelijkerwijs kunnen sommige kinderen op termijn ook leerling worden van de school. Deze locatie is dan ook niet alleen bedoeld voor Mook en Middelaar, maar ook voor Heumen, Groesbeek en Noord-Limburg."
Stichting LIZ gaat voor de locatie in Middelaar een samenwerking aan met reguliere kinderopvang en basisonderwijs. De filosofie daarachter is onder meer dat wanneer kinderen met en zonder handicap samen naar school gaan, ze het later ook vanzelfsprekend zullen vinden om samen te leven.

Sterrenschool
Met het oog op de toekomst wil De Staaij overigens een zogeheten 'Sterrenschool' worden. "Dergelijke scholen hanteren andere openingstijden (van 7 tot 19 uur) en is ook het hele jaar open", besluit Peters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant