Mariëlle van Zuilen heeft Hans Kerkses opgevolgd binnen de D66-fractie in Cuijk. 'Ik ben heel blij weer terug te zijn in de raad.' (foto: Diana Derks)
Mariëlle van Zuilen heeft Hans Kerkses opgevolgd binnen de D66-fractie in Cuijk. 'Ik ben heel blij weer terug te zijn in de raad.' (foto: Diana Derks)

'Willen met D66 komende jaar veel ideeën ophalen'

Politiek 213 keer gelezen

CUIJK | Met nog een jaar tot aan de gemeenteraadsverkiezingen lijkt er haast geboden voor raadslid Mariëlle van Zuilen van D66 Cuijk. Afgelopen week volgde ze Hans Kerskes op bij de Democraten in de Cuijkse gemeenteraad. Van Zuilen kijkt echter al voorbij 2018. "Insteek is om het komende jaar veel ideeën op te halen die ons verder kunnen brengen en verdere uitwerking verdienen in de toekomst."

Door Martijn Schwillens

Daarmee volgt Van Zuilen (eerder raadslid voor D66 tussen 2010 en 2014) de lijn die Kerskes heeft ingezet. "Door thema-avonden te organiseren en bedrijfsbezoeken af te leggen, kunnen wij lokaal veel informatie ophalen over wat er leeft bij de mensen. De tijd dat je als politieke partij op een zolderkamertje kunt bedenken wat goed is voor Cuijk, is allang voorbij. Wij willen met de inbreng van de bevolking tot een inhoudelijk verkiezingsprogramma komen", legt de inwoonster van Linden uit. Ze vormt thans met Arthur Baudet de tweemansfractie van D66. "En wij vullen elkaar perfect aan, omdat onze vakgebieden verschillen en dus complementair zijn aan elkaar."

Gelijke kansen
Eén van de thema's die voor Van Zuilen een belangrijke rol spelen, is het sociaal domein. "Wij willen gelijke kansen voor iedereen. Er is WMO-geld overgebleven in Cuijk. Laten we daar iets mee doen voor groepen die zich buitengesloten voelen of misschien zelfs worden. Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank of in de schuldsanering zitten en kinderen die buiten de boot dreigen te vallen. Er is een groep mensen die hun leed in stilte dragen. Wij willen weten wat er aan de hand is in onze gemeente en daar beleid op maken."
Krimp en leefbaarheid: het zijn eveneens onderwerpen die Van Zuilen nog dit jaar en zeker erna op de politieke agenda wil hebben. "De krimp is een probleem. Die kunnen we niet tegenhouden, maar wel deels ombuigen. Juist dit moeten we met jongeren bespreken."
Leefbaarheid zit 'm volgens Van Zuilen in het creëren van een mooie leef- en woonomgeving. "Zodat jongeren minder de behoefte hebben om weg te trekken of zelfs kansen zien om zich te hervestigen. Wat we hier hebben, moeten we meer uitdragen, zodat we jongeren aan Cuijk kunnen binden. Dat gebeurt nu onvoldoende."

Bestuurlijke vernieuwing
Van Zuilen is een groot voorstander van de nog te introduceren 'Burgerbegroting'. "We zijn heel benieuwd wat daar uitkomt. Het is goed om burgers een nadrukkelijkere stem te geven in nog te ontwikkelen beleid. Als D66 zijn wij daar een groot voorstander van."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant