Extern procesbegeleider Peter van der Velden woensdagavond aan het woord tijdens de raadsconferentie Land van Cuijk. (foto: Diana Derks)
Extern procesbegeleider Peter van der Velden woensdagavond aan het woord tijdens de raadsconferentie Land van Cuijk. (foto: Diana Derks)

'Er zal een punt op de horizon gezet moeten worden'

Politiek 915 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Er komt nog voor de zomer duidelijkheid over de manier waarop de vijf gemeenten in het Land van Cuijk gaan samenwerken. Een gemeentelijke herindeling behoort nadrukkelijk tot de opties die worden opgenomen in het concept-eindrapport dat in juni komt voor te liggen. "Er zal een punt op de horizon gezet moeten worden. Daarom willen we doorpakken", vertelt procesbegeleider Peter van der Velden

Door Martijn Schwillens

Van der Velden en medewerkers van Bureau Berenschot (gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken) waren woensdag naar Cuijk gekomen, waar een volgepakte raadszaal werd bijgepraat over de verkenning waartoe de raden afgelopen zomer besloten. "Er is sinds 2011 veel gepraat, maar er is niet altijd genoeg daadkracht geweest. We sturen nadrukkelijk niet alleen op een herindeling, maar willen alle mogelijke samenwerkingsvormen meenemen in het rapport. Laat gemeenten die samen willen gaan de kans en anderen die dat (nog) niet willen de ruime om te ontdekken wat een ja of nee voor hen betekent", aldus Van der Velden.

Spreken over feiten
Insteek voor de uitwerking van een zogeheten 'Nota van Bevindingen' is een gelijk speelveld voor de vijf gemeenten. "Niet het inwonersaantal, maar de gebiedsagenda is leidend. Zeg maar de feiten", verduidelijkt Hans van der Werff van Berenschot. "Vraagstukken op het gebied van wonen en werken. Voor welke opgaven staan we, welke ambities hebben we? Maar wel vanuit de gedachte: wat is het beste voor het Land van Cuijk?"
Dit 'feitenboek' moet al volgende maand in hoofdlijnen klaar zijn. Aanvullend wordt de afzonderlijke bestuurskracht van de vijf gemeenten en de bestuurlijke toekomst bepaald. "Zijn we met gebundelde krachten in staat om de vraagstukken (uit het 'feitenboek') aan te kunnen en levert een samenwerking voldoende op? Het antwoord op die vragen is essentieel om tot afgewogen keuze voor de beste samenwerkingsvorm te komen."

Gemeenschap betrekken
Ook het maatschappelijk veld moet een belangrijke stem krijgen in de samenwerking. "Daarom gaan we bewonersavonden (per gemeente) organiseren, net als debatten in het onderwijs. Ook gaan we het gesprek aan met The Young Talent Group en industriële kring, want hun mening is soms heel anders maar erg belangrijk. Al die input willen we verwerken in een 'Nota van Bevindingen'."
In juli moet het onderzoeksrapport klaar zijn, waarna de vijf raden op 20 september tegelijk maar ieder voor zich een definitieve keuze moeten maken over het Land van Cuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant