Het Genneperhuis wordt niet opnieuw (deels) opgebouwd.
Het Genneperhuis wordt niet opnieuw (deels) opgebouwd.

Geen gedeeltelijke herbouw van het Genneperhuis

Politiek 403 keer gelezen

GENNEP | De plannen van de werkgroep Gedeeltelijke Herbouw Genneperhuis, om op de fundamenten de roemruchte Gennepse burcht van weleer deels te herbouwen, vinden geen steun bij het college van B en W in het Niersstadje en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Door Jos Gröniger

In maart vorig jaar ontvouwde initiatiefnemer Emile Kersten zijn plannen voor het gedeeltelijk herbouwen van het Genneperhuis. Hij was van mening dat naast het blootleggen van de resten van de burcht en het opknappen van de kroonwerken meer gedaan kon worden. Die werkzaamheden zouden Gennep een impuls kunnen geven. De werkgroep wilde de het kasteel, de donjon, het poortgebouw en een deel van de vestingmuur hersteld zou worden.

Grote betekenis
Om de in maart vorig jaar opgerichte werkgroep niet aan het lijntje te houden, en na maandenlang wachten een mogelijk negatief antwoord te kometen geven, is het Gennepse college in een vroeg stadium met de RCE in gesprek gegaan. Uit dat onderhoud bleek dat de Rijksdienst het ongewenst acht de bestaande ruïne te reconstrueren. "Gedeeltelijke herbouw is geen begaanbare weg, en het vernielt een deel van de historie. Dat vindt de RCE", verklaarde wethouder Peter Lucassen afgelopen week. Lucassen liet wel weten dat het college wil meewerken aan andere initiatieven, zoals een museum en het virtueel herbouwen.
Uit de informatiebrief die B en W de raadsleden stuurde blijkt dat de RCE grote waarde toedicht aan het Genneperhuis. De burcht bij de monding van de Niers in de Maas heeft voor de Nederlandse geschiedenis grote betekenis. En dat zou door Gennep meer uitgedragen kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant