Louis Thijssen.
Louis Thijssen.
interview

Cuijkenaar Louis Thijssen (82): voetbalfanaat zonder balgevoel

Sport 684 keer gelezen

CUIJK | Hij is een voetbalfanaat in hart en nieren. Wekelijks levert hij voor deze krant en onze website Kliknieuws alle voetbaluitslagen aan. Dat kost 'm een groot deel van zijn zondagavond, maar "een krant zonder standen, is geen krant", vindt Louis Thijssen (82). Zelf voetballen heeft hij overigens nooit gedaan. "Nee, daar kon ik helemaal niks van. Ik ben blijkbaar beter in plannen en organiseren", zegt de Cuijkenaar met een knipoog.

Door: Aileen van Tilburg

Al op jonge leeftijd wordt Louis gegrepen door het welbekende balspelletje. Als geboren en getogen Cuijkenaar is hij dan al regelmatig op het veld van JVC Cuijk te vinden, inmiddels is hij bijna zeventig jaar lid. "Helaas mocht ik zelf als kind niet voetballen. Ik ben op jonge leeftijd getroffen door een hersenvliesontsteking. Daardoor heb ik drie dagen in coma gelegen. Daarna kreeg ik óók nog longvliesontsteking. Zelf sporten zat er dus niet in."
Toch is Louis al snel een bekend gezicht bij JVC Cuijk. Als hij achttien jaar is, wordt hij gevraagd om jeugdleider te worden. "Dat zag ik wel zitten!", vertelt Louis enthousiast. "Dat betekende ook dat ik wedstrijden van de jeugd mocht fluiten. Dat beviel zo goed dat ik besloot officieel scheidsrechter te worden. Dat ging zo goed dat ik na een jaar al promoveerde naar de 'grote' KNVB." Bij JVC Cuijk groeit hij door als jeugdsecretaris, jeugdvoorzitter en uiteindelijk secretaris van de hele club. Ook bij de KNVB blijft zijn passie niet onopgemerkt. "In 1976 werd ik gevraagd of ik daar wat wilde doen. Nou graag!" Hij gaat aan de slag als jeugdcommissielid van de afdeling Brabant en komt in de centrale jeugdcommissie terecht. In 1996 worden de afdelingen opnieuw ingedeeld. Louis stapt over naar de scheidsrechterscommissie. "Ik stelde scheidsrechters aan en rapporteerde", vertelt hij. Hij werd regio-afgevaardigde en later Bondsafgevaardigde namens Zuid II in het Voetbalparlement in Zeist. Op zeventigjarige leeftijd moet hij stoppen bij de KNVB. "Dat is een regel; als je ouder bent dan zeventig, dan mag je niet door." In zijn werkkamer prijken diverse onderscheidingen aan de muur; van de KNVB, maar ook van NKS Zuid II waar hij ruim tien jaar bestuurslid was. Maar nog steeds is hij veel met voetbal bezig. Zaterdag én zondag is hij aanwezig bij wedstrijden van zijn club JVC Cuijk. "Uiteraard houd ik ook de landelijke competitie in de gaten. Dan ben ik PSV-supporter. Ook omdat mijn kleinzoon voor Feyenoord is", grinnikt hij.

Uitslagen
Jaren verzorgde hij de uitslagen in De Gelderlander. "Helemaal aan het begin had ik een schrijfmachine en het papier gaf ik dan mee aan de conducteur. Die zorgde dan dat het goed aankwam in Nijmegen. Later kwam een taxi bij mij de documenten ophalen." Op een zondagavond in huize Thijssen werd dan heel wat afgebeld. "Ik deed wekelijks 75 telefoontjes naar alle clubs", legt Louis uit. Een paar jaar geleden stopt De Gelderlander met de standen. "Hartstikke jammer. Toen heb ik De Maas Driehoek benaderd." Inmiddels werkt Louis gewoon op de computer. "Een stuk makkelijker! Ik hoef ook niet meer alle clubs te bellen." Hoe hij dan wel elke zondag aan al die uitslagen komt? "Dat is mijn geheimpje", besluit Louis met een glimlach van oor tot oor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant