De Peel-Raamstelling bij Mill moet ontwikkeld tot recreatieve 'Warzone'.
De Peel-Raamstelling bij Mill moet ontwikkeld tot recreatieve 'Warzone'.

'Warzones' en 'No Go Area' moeten toerist naar Land van Cuijk lokken

Algemeen 264 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De voormalige Peel-Raamstelling tussen Weert en Grave moet ontwikkeld worden als 'toeristische water-ader'. Daarbij wordt geopperd om de omgeving van het Peelkanaal en de Raam bij Grave en Mill om te dopen tot historische 'Warzones'. De regio rond Landhorst en Westerbeek zou zich het beste lenen als 'No Go Area', waar recreëren in de natuur voorop staat.

Getuige de opkomst bij het symposium, dat het Peelnetwerk afgelopen woensdag organiseerde op voormalige luchtbasis De Peel in Vredepeel, lijkt de geest rijp om aan de slag te gaan met de 110 kilometer lange Peel-Raamstelling. "Er zullen nieuwe ontwikkelmodellen moeten komen", vertelt Marianne van Rooden, die als landschapsontwerper de ontwerpstrategie 'De Peel-Raamstelling in stelling gebracht' ontwikkelde. "Hiervoor hebben we de hele stelling van het noorden tot het zuiden bekeken. Veel basisonderdelen zijn er nog, maar vrijwel alles is versnipperd of moet weer toegankelijk gemaakt worden."

Warzones
In het gelijknamige rapport, dat werd overhandigd aan de gedeputeerden Patrick van den Broeck (Limburg) en Henri Swinkels (Brabant), worden ideeën geopperd voor een wandel- en fietsroute langs het Peelkanaal en de Raam. Zowel in Grave als Mill moet een zogeheten 'Warzone' ontwikkeld worden. "Oftewel de basis van de stelling weer zichtbaar maken of uitleggen wat er was. De linie verbinden met het oorlogsverleden, met de kazematten als landmarks. Breng de loopgraven en tankwallen weer aan de oppervlakte, zodat wie wandelt of fietst langs het Peelkanaal of de Raam weet hoe het schootsveld van de soldaten in mei 1940 was."


Peelkanaal bij Landhorst, met één van de bunkers van de historische Peel-Raamstelling.

No Go Area
Het gebied tussen Landhorst en Helenaveen typeert Van Rooden als 'No Go Area'. "Maar niet om er niet te komen, maar om het op een andere manier te beleven en te laten ontwikkelen", benadrukt ze. "De natuur staat hier voorop. Dus fietsen en wandelen en natuurlijk waterrecreatie."
Het zuidelijkste deel van de stelling -van Helenaveen tot Weert- moet omgedoopt worden tot 'ReBorn Area'. "Want die moet nog volledig ontwikkeld worden", vertelt Van Rooden, die verder pleit verder voor een eenduidige routeaanduiding en social media, QR-codes, app en virtual reality.

Lees meer in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 31 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant