Afbeelding

Warm welkom asielzoekers bij SVS Stevensbeek

Voetbal 343 keer gelezen
STEVENSBEEK | SVS hoopt zondag in Sambeek de tweede overwinning van het seizoen te boeken. De vijfdeklasser uit Stevensbeek kan daarbij mogelijk net als afgelopen jaargang beschikken over een aantal asielzoekers van het nabijgelegen AZC. Voor vier spelers is een spelerspas aangevraagd bij de KNVB. Belangrijker nog dan sportief succes is dat de voetbalvereniging uit Stevensbeek door het toelaten van vluchtelingen voorlopig op eigen benen kan blijven bestaan.

Door Rein Verweijen

[image=315591]

De Eritreeër Dawit Ghile Ghebremarian, roepnaam Dawit, is een van de nieuwe leden van SVS. Samen met vijf lotgenoten traint hij iedere dinsdag en donderdag mee met de selectie van trainer Fred Donkers. Hoe hij het vindt in Stevensbeek? “Geweldig. Iedereen is heel aardig”, antwoordt hij in een aandoenlijke mix van Engels en Nederlands. Drie keer per week gaat hij van het AZC in Overloon naar Venray of Boxmeer om Nederlandse les te volgen. “Altijd met de fiets, net als Mark Cavendish”, grapt hij breed glimlachend.
Eritreeërs zijn gek op wielrennen en sport in het algemeen. Dawit is net als veel van zijn landgenoten gevlucht voor het dictatoriale regime in Eritrea. Per boot heeft hij vanuit Libië de gevaarlijke oversteek naar Europa gemaakt. Sinds mei 2014 verblijft hij in Overloon. Vorig seizoen trainde hij voor het eerst mee bij SVS. De jonge Afrikaan is een rechtsmidden en naar eigen zeggen redelijk snel. “En snel is goed, zegt de trainer.”

Goede ervaringen
Tussen 1987 en 2003 was er ook al een asielzoekerscentrum in Stevensbeek. Ruim 600 vluchtelingen werden destijds opgevangen in een voormalig klooster in het dorp. Voor het eerst kwamen er ook buitenlandse voetballers naar SVS. “Veel ouders van kinderen die nu bij ons in de jeugd spelen, hebben vroeger zelf met een asielzoeker samengespeeld. De ervaringen daarmee waren hartstikke positief”, vertelt voorzitter Chris Strijbosch. “Toen bekend werd dat er opnieuw een asielzoekerscentrum in de buurt zou komen, hebben we als vereniging zelf contact gezocht met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.). Een andere keuze was samenwerken met een club in de buurt. Gesprekken daarvoor liepen al. Tijdens een informatieavond voor onze leden is ervoor gekozen om opnieuw vluchtelingen op te nemen in de jeugd en bij de senioren. Iedereen was positief.”

Van harte welkom
Aanvoerder Ryan Kemeling is ook blij met de nieuwe aanwinsten. “Er zijn deze zomer vijf spelers bij ons weggegaan. We kunnen de spelers dus goed gebruiken om een elftal te vormen.” Voorlopig trainen er zes vluchtelingen mee. Een of twee komen er volgens de captain in aanmerking voor het eerste elftal. Dawit is er daar een van. “Ze kunnen niet allemaal even goed voetballen, maar ze doen wel heel erg hun best. We heten ze sowieso allemaal van harte welkom.” Mogelijk komen er binnenkort nog meer versterkingen bij. Als er een trainer wordt gevonden, komt er een derde elftal speciaal voor mensen van het AZC. Of de asielzoekers SVS aan overwinningen kunnen gaan helpen? Kemeling: “Het is te hopen. We willen dit seizoen in ieder geval beter presteren dan afgelopen seizoen toen we als laatste eindigden. De tiende plaats zou al heel mooi zijn.”

Vertrouwen
SVS tankte afgelopen zondag vertrouwen door SC Sint Hubert op eigen veld met 7-3 te verslaan. Andere interessante ontmoetingen zijn die tussen VIOS’38 en Toxandria – in Beugen – en de topper in Odiliapeel tussen de gelijknamige thuisploeg en Gassel. In het Limburgse onderonsje tussen HRC’27 en Astrantia zijn de Afferdenaren torenhoog favoriet. Holthees-Smakt, dat uitstekend is begonnen aan het nieuwe seizoen, is gastheer van Menos.

Programma vijfde klasse G:
De Zwaluw - De Willy’s
HRC’27 - Astrantia
VIOS’38 - Toxandria
Sambeek - SVS
Odiliapeel - Gassel
Holthees Smakt - Menos

Stand:
1. Odiliapeel 6-13
2. Holthees 5-12
3. VIOS'38 6-12
4. Gassel 5-11
5. Toxandria 5-11
6. HRC'27 6-11
7. Sambeek 6-7
8. De Zwaluw 6-6
9. De Willy's 5-4
10. Menos 5-4
11. SVS 6-4
12. St.Hubert 6-2
13. Astrantia 6-0
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant