Glenn Helder (rechts). (Foto: Patrick de Joode fotografie)
Glenn Helder (rechts). (Foto: Patrick de Joode fotografie)

Glenn Helder: 'Ik vind het niet moeilijk om openhartig te zijn'

Sport 187 keer gelezen

OSS | Glenn Helder (48) voetbalde onder andere bij Arsenal, Benfica en het Nederlands elftal en vermaakte veel voetballiefhebbers met zijn bijzondere voetbaltalent. Het leven van Helder is echter bepaald niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. In zijn boek 'Van Arsenal naar de Bajes' is de Leidenaar openhartig over zijn loopbaan als voetballer, maar ook over zijn privéproblemen. Ook tijdens de theatervoorstelling FC De Rebellen, op 24 mei 2017 in theater De Lievekamp, praat hij over zijn roerige leven. "Mijn leven had er heel anders uit kunnen zien, maar in plaats van een gevangenisstraf van 15 jaar sta ik tegenwoordig iedere dag op met een glimlach op mijn gezicht."

Van een gokverslaving, ernstige financiële problemen tot een periode in de gevangenis; in 'Van Arsenal naar de Bajes' is het indrukwekkende verhaal van Helder te lezen. "Ik spaar me niet. Het had zo anders met me af kunnen lopen. Ik vind het niet moeilijk om openhartig te zijn. Wat anderen van me vinden, vind ik niet belangrijk. Ik schaam me alleen voor mezelf. Ik had me kunnen verstoppen, maar ben rechtop gaan staan en heb alle klerenzooi over me heen gehad. Met de borst vooruit ben ik verder gegaan met mijn leven en ben ik opgekrabbeld."

'Fouten gemaakt'
Hij vervolgt: "Ik heb fouten gemaakt door de domheid van mijn verstand, niet uit de slechtheid van mijn hart. Ik heb een goed hart en heb altijd klaargestaan voor anderen. Ik kan me dan ook recht in de spiegel aankijken. Dat mijn boek indruk maakt, kan ik me voorstellen. Ik vertel hoe het niet moet. Er is één ding jammer: dat ik de hoofdpersoon ben."

Respect
Op de vraag of hij is veranderd door het succes als profvoetballer, is Helder duidelijk. "Ik ben altijd dezelfde persoon geweest. Ik voel me niet bijzonder en was geen beter mens toen ik bij Arsenal of Oranje speelde. Sommigen doen zich anders voor dan ze zijn. Ik zie mezelf niet als bekend persoon, al besef ik dat anderen mij zo wel zien. Ik heb respect voor iedereen, wie ze ook zijn en wat ze ook doen. Na mijn periode als voetballer ben ik bijvoorbeeld ook dozen in gaan pakken. Ik voel me nergens te groot voor."

Rebellen
FC De Rebellen is een voorstelling met diverse 'rebellen' van de voetbalwereld. Helder is een graag geziene gast. "We krijgen veel positieve reacties. Bezoekers krijgen een hartstikke leuke show te zien en je hoeft zeker geen voetballiefhebber te zijn om het te waarderen. We gaan met de billen bloot."

Klik hier voor de special TOM.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant