Theo Smits en John Knijnenburg.
Theo Smits en John Knijnenburg.

Smits: 'Kracht, souplesse en concentratie bij yoga'

Zakelijk 614 keer gelezen

OSS | Theo Smits heeft met de oplevering van Fitland XL in de Talentencampus zijn 'Fitland-project' afgerond en richt zich vanaf 1 december volledig op Yogaland aan de Teugenaarsstraat 1 in Oss. De Osse ondernemer heeft een duidelijk doel: "Ik wil yoga nog bekender maken onder een breed publiek en zeker onder mannen."

Smits begon zeven jaar geleden met Yogaland. Toen hij vroeger militair was, werd er in het leger maar een beetje gelachen om yoga. "Ik dacht ook dat het iets in de Efteling was", zegt hij lachend. Totdat hij zich ging verdiepen in dynamische yoga. "Ik kwam tot de conclusie dat het perfect voor me was. Er komt zoveel bij kijken; van kracht, souplesse tot concentratie. Je kunt het ook perfect combineren met andere sporten. Ik heb 38 jaar aan verdedigingssport gedaan en yoga was een perfecte toevoeging." Smits verdiepte zich in yoga en stond naar eigen zeggen duizenden uren op de mat om het zelf te ervaren. "Ik wilde er alles over weten en ben gaan oefenen. Ik wil mijn passie ook graag overbrengen op anderen. Daarom ben ik met Yogaland gestart. In de Teugenaarsstraat heb ik de ideale locatie, want het is belangrijk dat de randvoorwaarden goed zijn. Hier is het rustig en tijdens de lessen kun je je maximaal concentreren en alles achter je laten." Bij Yogaland worden diverse yogavormen aangeboden: traditionele Ashtanga Yoga, rustige Awareness Yoga, Yin Yoga en door het Smits ontworpen Cross Yoga; een combinatie van klassieke yoga, elementen uit de vechtsport en functionele fitnesstraining. "Momenteel worden er vijftien lessen per week gegeven, maar dat willen we uitbreiden. Ik geef ook personal yogatraining en workshops voor bedrijven. Onlangs hebben we in samenwerking met het Body Mind Release Center Oss een Anti Stress Bootcamp gegeven. Een groot succes en dat krijgt een vervolg. Ook blijf ik aan de Fitland Groep verbonden, waar ik yogadocenten ga opleiden en begeleiden."

Open dag
Zijn grootste uitdaging is om meer mannen te verwelkomen in de yogalessen. "Dat begint te groeien. Van een motorcrosser, vechtsporter, voetballer tot vrachtwagenchauffeur, ze weten de weg te vinden. De redenen zijn divers. Van lekker het hoofd leegmaken, het sterker maken van het lichaam tot blessurepreventie voor het hardlopen of CrossFit. Tegenwoordig geef ik onder andere yogales aan een militair. De kranten stonden onlangs vol met het berichten dat militairen yoga kunnen gaan volgen bij de defensie. Voor mij is de cirkel nu rond en binnen een aantal jaar verwacht ik dat de gedachte dat yoga alleen voor vrouwen is, voorbij is." Op zondag 18 december is er een open dag, waarbij workshops worden aangeboden. www.yogaland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant