Het terrein van sv TOP met kunstgrasvelden.
Het terrein van sv TOP met kunstgrasvelden.

'Geen reden om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden'

Sport 679 keer gelezen

OSS | In overleg met de voetbalverenigingen onderzocht de gemeente Oss de samenstelling en herkomst van het rubbergranulaat op alle kunstgras voetbalvelden op de sportparken in de gemeente. Het rubbergranulaat op deze voetbalvelden voldoet aan de Europese norm voor zware metalen in speelgoed. Eerder onderzoek wees al uit dat het gehalte aan PAK's in het rubbergranulaat van voertuigbanden voldoet aan de wet- en regelgeving.

Met beide onderzoeksresultaten is er nu een goed beeld van de samenstelling en herkomst van het rubbergranulaat. De onderzoeksrapporten staan op www.oss.nl. Daar staan ook de onderzoeksresultaten van het pannaveldje van Cito.

Standpunt
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de KNVB en GGD hebben aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. Ook de Osse onderzoeksresultaten naar zware metalen bevestigen dit. De gemeente Oss en de voetbalverenigingen volgen het standpunt van deze instanties.

Gezondheid
Het onderzoek van de gemeente is géén gezondheidsonderzoek. Het RIVM onderzoekt in opdracht van de minister van Volksgezondheid mogelijke gezondheidsrisico's van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. De resultaten van het RIVM verwachten we eind 2016. Meer informatie op de website van het RIVM www.rivm.nl. Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek bepaalt Oss de vervolgstappen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant