Bram Dekker nieuwe hoofdtrainer van Arethusa.
Bram Dekker nieuwe hoofdtrainer van Arethusa.

Bram Dekker: 'Er zwemmen grote talenten bij Arethusa'

Sport 991 keer gelezen

OSS | Hij had een droom. Bram Dekker wilde tijdens de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro meedoen aan de 100 meter schoolslag. Het lukte de geboren Limburger niet om zich te plaatsen en hij heeft besloten om te stoppen met zwemmen op topniveau. Afscheid nemen van het zwemmen doet hij echter niet. De komende drie jaar is hij hoofdtrainer bij Arethusa in Oss en gaat hij via de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) zijn versnelde talenttrainersopleiding niveau 3 en 4 halen. "Ik ben helemaal klaar voor deze nieuwe stap."

door Leon Voskamp

De prijzenkast van Dekker is goedgevuld. In 2014 pakte hij nog zilver tijdens de 4x100 meter estafette op het EK in Berlijn. Hij richtte zich daarna op de Olympische Spelen, maar slaagde er niet in om zich te kwalificeren voor het grootste toernooi ter wereld. Tijdens zijn voorbereiding trainde hij onder andere mee met Arethusa. "Het contact is ook na de Olympische Spelen altijd gebleven. Het was bij Arethusa bekend dat ik me niet had geplaatst voor Rio en dat ik me oriënteerde op mijn toekomst. We zijn in gesprek geraakt en Arethusa gaf me de kans om er trainer te worden. De club heeft de laatste jaren een aantal wijzigingen gehad bij de functie van hoofdtrainer (de laatste was Rob Kennis, red.) en de wens van de vereniging was om langdurig een trainer vast te leggen. Daarom hebben we een akkoord bereikt over een driejarig contract. Dat was ook mijn wens, want ik krijg de tijd om me te ontwikkelen. Als professioneel zwemmer heb ik vaak te maken gehad met planningen en schema's, dus ervaring is er wel. Natuurlijk zal ik als beginnend coach weleens een foutje maken, maar ik ben meer dan honderd procent gemotiveerd om de zwemmers van Arethusa nog sneller te laten zwemmen."

Talenten begeleiden
Arethusa is via de regionale D-klasse en landelijke C- en B-klasse enkele jaren geleden opgeklommen naar de A-klasse. De Osse vereniging is één van de twaalf door de KNZB erkende Talentcentra. "Arethusa is een leuke vereniging waar een goede sfeer hangt. Er zijn ook veel vrijwilligers betrokken. Er zwemmen zeker een aantal grote talenten binnen de vereniging. Het doel van Arethusa blijft om talenten goed te begeleiden. Ook willen we de plek worden voor zwemmers uit de omgeving om zich hier op wedstrijden voor te bereiden. Zo kunnen we ook elkaars expertise verbreden."

Duidelijk
Zijn trainerscarrière moet nog beginnen, maar Dekker heeft al wel een idee wat voor trainer hij is. "Ik ben gezien mijn karakter geen trainer van de zweep erover. Natuurlijk moet je soms streng zijn, maar ik zal voornamelijk duidelijk zijn met de visie die ik heb. Een betrokken trainer die zwemmers zo goed mogelijk probeert te begeleiden. Daar horen individuele gesprekken bij."

Wedstrijdspanning
Zelf op hoog niveau zwemmen is door deze beslissing verleden tijd. "Natuurlijk, het mooiste is om zelf op het startblok te staan en de wedstrijdspanning te voelen. Maar nu ben ik klaar om mijn ervaring te delen met andere zwemmers."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant