Maikel Verberk. (Foto: Frank van Creij)
Maikel Verberk. (Foto: Frank van Creij)

Verberk: 'Een compleet nieuwe ervaring voor me'

Sport 711 keer gelezen

HERPEN | Hij wordt al regelmatig vergeleken met Michael van Gerwen. Niet alleen vanwege zijn voornaam, maar omdat ze beiden op jonge leeftijd naam maakten als talentvolle darters. Maikel Verberk (17) uit Herpen wordt gezien als een grote belofte en won afgelopen weekend in Ally Pally, waar momenteel ook het wereldkampioenschap darts bij de PDC wordt gehouden, de JDC-tour.

door Leon Voskamp

Verberk gooit bij dartsbond BDO, maar deed mee aan de tour van de JDC, een organisatie die aan de PDC hangt. In totaal bestond de tour in het Verenigd Koninkrijk uit zes wedstrijden, waarbij de winnaars en de spelers met de meeste punten zich kwalificeerden voor de laatste zestien. Verberk deed alleen mee aan de vijfde wedstrijd, won die ook en maakte vervolgens indruk bij de laatste zestien. Hij plaatste zich voor de finale en kwam daarin uit tegen Jim Moston. De finale werd gespeeld op het WK-podium, waar deze weken toppers als Van Gerwen, Raymond van Barneveld en Phil Taylor in actie komen. "Het was een compleet nieuwe ervaring voor me", aldus Verberk. "Het is het grootste podium waar je op kunt gooien. Ik maak me echter nooit zo druk en begon de wedstrijd direct met een score van 180. Ik gooide lekker en na de laatste pijl gaf ik mijn tegenstander rustig een hand en kon ik een klein feestje vieren met familie, vrienden en kennissen. De dagen daarna heb ik veel reacties gehad, ook omdat het groots werd opgepikt in de media."

Prijzenkast
De winst van de JDC-tour is één van de hoogtepunten in zijn nog korte loopbaan. De Herpenaar noemt echter ook de juniorenklasse van de Dutch Open, die hij twee jaar op rij won. Vorig jaar pakte hij tijdens het WDF World Cup-dartstoernooi vier gouden medailles en was daarmee de eerste jeugdspeler die erin slaagde om alles te winnen. Dit jaar komt hij voor het eerst uit bij de senioren. "Ik heb minder gewonnen, maar mijn niveau wordt wel hoger. Het verschil met de junioren is erg groot. Daar krijg je tegenstanders tegen die nerveus kunnen worden, dat heb je bij de volwassenen niet. Ook ben je nooit zeker van je overwinning. Al sta je ver voor, je kunt nog altijd worden verslagen."

Trainen
Verberk gooit naast toernooien competitiewedstrijden bij de Rivierenland Darts Bond en Brabantboel Dartsbond. Ook maakt hij deel uit van het Nederlands team. "Ik gooi een uurtje per dag, maar ik probeer meer te gaan trainen. Ik werk vier dagen per week en soms merk ik dat ik te weinig gooi. Gelukkig ben ik een makkelijke gooier." Hij blijft voorlopig gooien bij de BDO. "Alles op z'n tijd, ik heb geen haast. Met mijn 17 jaar ben ik nog hartstikke jong en ik heb nog keiveel jaar te gaan. De komende jaren wil ik toernooien in Nederland en het buitenland gooien en beter worden. Ik zou nu al naar de PDC kunnen overstappen, maar het niveau ligt daar zo verschrikkelijk hoog. De overstap kan over twee jaar plaatsvinden, maar ook over tien jaar. Eerst wil ik ervaring op doen." Een leven als profdarter is de droom van Verberk. "Het gaat momenteel lekker en ik maak me niet druk. Maar natuurlijk droom ik ervan om aan de top te staan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant