Dierenartspraktijk Berghem. (Foto: Hans van der Poel)
Dierenartspraktijk Berghem. (Foto: Hans van der Poel)

Zorg voor het dier staat centraal bij Dierenartspraktijk Berghem

Zakelijk 2.629 keer gelezen

BERGHEM | Dierenartsenpraktijk Berghem aan de Julianastraat 27 is van vele markten thuis. Mensen kunnen bij het team van (gespecialiseerde) dierenartsen en paraveterinairen terecht voor gezelschapsdieren, paarden, veehouderij en hobbydieren. "Onze belangrijkste taak is de zorg voor het dier. We proberen met onze up-to-date kennis zo goed en snel mogelijk te helpen", aldus mede-eigenaar Emiel Brouwers.

Jan van Oorschot startte 25 jaar geleden DAP Berghem. Ondanks zijn pensioen werkt hij er nog altijd regelmatig. Niet veel later kwam Frank Scholten er werken. Scholten: "Na anderhalf jaar zijn we naar de overkant van de weg verhuisd, het pand waar we nog steeds gevestigd zijn. Aan de straatkant was toen al de dierenspeciaalzaak gevestigd die er nog steeds is. Vroeger kwam het voor dat het tijdens het spreekuur zo druk was, dat we buiten een dier moesten behandelen. Het was ons doel om de klanten zo snel mogelijk te helpen en flexibiliteit is daarbij belangrijk. Die gedachte is nooit veranderd. Juist als je dier ziek, is wil je zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. De drukte is gebleven maar een betere afsprakenplanning zorgt voor veel meer tijd."

Vertrouwen
Emiel Brouwers kwam in 1997 bij DAP Berghem werken en een jaar later werd ook hij mede-eigenaar. Hij zag in de loop der jaren veel veranderen, maar nooit de basisgedachte. "Een goede persoonlijke relatie met onze klanten is belangrijk. Luisteren en de tijd nemen voor advies en behandeling van een dier of bedrijf. We leveren iets waar behoefte aan is en mensen hebben vertrouwen in ons."

Ervaring
Volgens Brouwers is DAP Berghem een bloeiend bedrijf. Er werken tien dierenartsen, ieder met een eigen specialisatie, en zeven paraveterinairen. De medewerkers zijn veel bezig met bijscholing om zodoende op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. "Er werken bij ons dierenartsen met vele jaren aan ervaring, maar ook jonge artsen die een jaar afgestudeerd zijn. De combinatie van ervaring en jonge aanwas versterkt elkaar." En daar waar dierenarts vroeger een echt mannenberoep was, zijn er tegenwoordig ook veel vrouwen die voor het vak kiezen.

Helpen op locatie
Mensen kunnen bij de dierenartsenpraktijk langskomen met hun zieke dier (zelfs met een paard) maar het is ook mogelijk om de arts thuis langs te laten komen voor een ziek gezelschapsdier. Brouwers: "In de praktijk hebben we professionele apparatuur om te onderzoeken en behandelen, maar mensen kunnen ons ook vragen om op bezoek te komen. Voor een dier met epilepsie bijvoorbeeld of als er net puppy's zijn geboren en het baasje ze niet allemaal mee kan nemen naar onze praktijk. Maar ook voor euthanasie, vaak vinden mensen en het dier het prettiger als dat thuis gebeurt."

Recovery
De praktijk heeft het laatste jaar flink geïnvesteerd. Zo is er een operatiekamer met 'recovery'. Voor de dieren die opgenomen worden, is er een ruimte met splinternieuwe kooien. Ze zijn erg ruim en beschikken allen over bodemverwarming, goed voor het herstel van het dier. Er staan in de ruimte stoelen, zodat eigenaren bij hun dier kunnen zijn als ze dat willen. Ook zijn er onderzoek- en behandelkamers, een röntgen- en echoruimte, ruimte voor laboratoriumonderzoek, een apotheek en een shop met dieetproducten en middelen tegen vlooien en wormen.

Onderzoek
Op het gebied van onderzoek is DAP Berghem vooruitstrevend. Dierenarts Johanne ten Bouwhuis: "Een voorbeeld is de gebitsbehandeling bij paarden. Met onze nieuwe apparatuur kunnen we nog beter behandelen. Overigens ook voor honden en katten hebben we geïnvesteerd in de modernste dentale behandelunit. Daarmee zijn we uniek in Noord-Brabant. Maar er zijn nog meer voorbeelden. De pezenecho bijvoorbeeld, een röntgenapparaat aan huis voor paarden of echo's voor fokpaarden. We willen voorop lopen qua behandelingen." Mede-eigenaresse Ten Bouwhuis werkt al sinds maart 2000 met veel plezier in Berghem. "De diversiteit in het werk maakt het zo leuk, maar de nadruk van mijn werkzaamheden ligt op paarden. Dat is mijn passie. De hele begeleiding wanneer een veulen wordt geboren bijvoorbeeld. Het blijft bijzonder als een jong dier op de wereld wordt gezet."

Preventie
De specialisatie van Scholten ligt op het gebied van varkens, rundvee, melkgeiten en vleeskalveren. Bedrijfsbegeleiding is een belangrijk onderdeel. "We richten ons veel op preventie. Het voorkomen van ellende kun je het noemen. Per situatie bekijken we welke risico's er zijn en wat er verbeterd moet worden. Met infrarood kijken we bijvoorbeeld in varkensstallen of er geen lekkages of verstoppingen zijn in de ventilatie via het dak. Is dat wel het geval, dan heeft dat consequenties voor de gezondheid van het dier. Na het afwegen van risico's kan de situatie zo worden veranderd dat het beter gaat en antibioticum niet meer nodig is." Ook voor gezelschapsdieren en paarden is preventie een mogelijkheid. Bij DAP Berghem is er het Zorgplan, waarbij het dier ontwormd, ontvlooid en geënt wordt en de klant korting krijgt en gespreid over het jaar betaalt.

Aanpassingen
De balie van DAP Berghem is vorig jaar weggehaald en daarvoor in de plaats staan er in de ontvangstruimte twee werkplekken waarmee medewerkers de klanten kunnen helpen. De computers kunnen door een verschuifbaar plateau naar boven en beneden worden geplaatst, zodat mensen eenvoudig mee kunnen lezen. De aanpassing is doorgevoerd om mensen en dieren zo snel mogelijk te helpen waardoor meer tijd en aandacht overblijft voor het persoonlijke contact. Er zijn diverse 'poezenparkeerplaatsen' op hoogte om stress bij katten te verminderen. In de vernieuwde wachtruimte zijn de stoelen zo geplaatst dat er een afscheiding is ontstaan tussen honden en katten. Voor de honden zijn er allerlei loungezakken en de katten kunnen in de klimboom. Er is ook een speelhoek voor kinderen. "Alles om het zo aangenaam mogelijk te maken, wat resulteert in minder stress", aldus Brouwers.

Bereikbaar
DAP Berghem is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer (0412) 40 14 14. Buiten openingstijden alleen te bellen bij spoed. Openingstijden (voor informatie, aanschaf dieet, vlooienproducten etc.) op maandag tot en met vrijdag van 8.15 tot 20.15 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Het maken van een afspraak is dan eenvoudig te plannen. De inloopspreekuren zonder afspraak zijn op maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Er is een speciaal kattenspreekuur op donderdag van 11.30 tot 12.00 uur. De uitgebreide webpagina www.dapberghem.nl geeft veel informatie of kijk op de Facebook-pagina. U kunt de dierenartsen in Berghem ook bereiken via info@dapberghem.nl.

Dierenartspraktijk Berghem. (Foto: Hans van der Poel)
Dierenartspraktijk Berghem.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant