Waterbasketbal is één van de sporten bij Gesposs.
Waterbasketbal is één van de sporten bij Gesposs.

'Gesposs bestaat 50 jaar, maar velen kennen ons niet'

Sport 490 keer gelezen

OSS | Gehandicapten Sport Oss (Gesposs) bestaat 50 jaar. Afgelopen zaterdagavond vond een feestavond plaats in Café-Zaal De Leeuwerik in Lithoijen waarbij leden, ereleden, en vrijwilligers samen kwamen om het jubileum te vieren.

door Leon Voskamp

Gesposs werd in 1967 opgericht door onder andere Willy Hoefnagel en Willy de Kleyn. Nu 50 jaar later bestaat de vereniging nog en zijn er zo'n 120 leden. Er zijn vier belangrijke pijlers: zitvolleybal, zwemmen (voor volwassenen en jeugd/jongeren) en het waterbasketbal. Voor het zitvolleybal is sinds kort een samenwerkingsverband aangegaan met Olympia uit Ochten en Koprol uit Nijmegen. Er zijn twee teams die landelijk gezien op een hoog niveau uitkomen. Ook het waterbasketbal wordt op hoog landelijk niveau gespeeld. "Gesposs heeft sporters met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking als lid maar ook sporters zonder beperking (voornamelijk bij zitvolleybal, red.)", zegt bestuurslid Hasan Aktan. "De doelstelling is ook de integratie van valide sporters en sporters met een lichamelijke beperking te bevorderen. Dit doen we al 50 jaar met alleen maar vrijwilligers, daar zijn we trots op." Volgens Aktan heeft Gesposs het niet makkelijk. "Net zoals zoveel verenigingen verkeren ook wij in zwaar weer. Er komt minder subsidie binnen en we moeten heel goed letten op de inkomsten en uitgaven. We hebben de contributie iets hoger moeten maken, al zijn we nog steeds erg goedkoop. Het contributiegeld wordt rechtstreeks in de sport gestoken, maar voor andere dingen zijn we afhankelijk van subsidies en sponsoren. Zo hebben we vorig jaar via het Nieuwjaarsconcert van Lions Club Oss geld ontvangen voor een zwembadlift. Maar nu is ook onze tweede lift aan vervanging toe." Hij vervolgt: "We moeten het één en ander doen om het hoofd boven water te houden. We hebben al gesproken met wethouder Kees van Geffen, maar kunnen eigenlijk pas onze plannen uitvoeren als we weten hoe het nieuwe gemeentelijke en provinciale beleid eruit gaat zien. Mogelijk gaan we nieuwe takken van sport aanbieden, maar daarvoor hebben we eerst duidelijkheid nodig." Heel negatief over de toekomst is Aktan niet. "Er zijn nog zoveel mensen die ons niet kennen ondanks dat we 50 jaar bestaan. We willen graag laten zien wat we kunnen en hebben er vertrouwen in dat we kunnen groeien."

Importantie
Voorzitter Henk van Schijndel noemt Gesposs een vereniging met een grote maatschappelijke importantie. "In 1967 is Gesposs opgericht om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking in staat te stellen om te sporten en dat was ongekend voor die tijd in Oss. Door onze vereniging ging er een wereld open voor de leden van het eerste uur. Zij konden op een volwaardige wijze een sport beoefenen en hun grenzen verleggen. We zijn heel blij met onze leden die wekelijks hun baantjes trekken in het Golfbad, onze jeugd die (soms na heel veel oefenen) het zwemdiploma behaald, met onze enthousiaste groep waterbasketballers en met onze zitvolleyballers. Fantastisch is het om van vrijwilligers te horen dat ze zoveel inspiratie, vreugde en verrijking halen uit het begeleiden van leden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant