De heren van OBC Oss 2.
De heren van OBC Oss 2.

Leon Sport: op bezoek bij basketballers van OBC Oss

Sport 443 keer gelezen

OSS | De oproep voor deze rubriek 'Leon Sport' stond pas een paar dagen in Weekblad Regio Oss of ik kreeg al een uitnodiging van Wouter de Vries, trainer van het eerste team van OBC Oss en vader van twee zonen die op hoog niveau basketballen. Uiteraard wilde ik graag een keer komen basketballen en vorige week meldde ik me in Sporthal De Ruivert.

Met mijn 1.97 meter zou ik qua lengte aardig geschikt zijn om te basketballen. Als kind koos ik voor het voetbal en ik denk dat de laatste keer dat ik basketbalde toch zeker twintig jaar geleden op school was. Omdat OBC Oss in het rood speelt, koos ik voor een rood shirt van de Belgische voetbalclub Royal Antwerp FC. Qua schoenen was ik wat minder gelukkig. Van Wouter de Vries kreeg ik de tip om mijn veters strak aan te trekken, omdat je anders het risico loopt om door je enkel te gaan tijdens het springen. Van heel veel springen zou het echter niet komen. De warming-up deed ik nog wel mee bij Senioren 2 (leek me wat 'veiliger' dan het eerste team), maar daarna bleek al snel dat techniek toch wel erg belangrijk is bij basketbal. Daar waar mijn ploeggenoten op volle snelheid dribbelden zonder ook maar naar de bal te kijken, stond ik als een beginneling met open mond te kijken. Trainer Jesper Coeleveld liep met me mee naar het andere bord en leerde me een aantal technieken. De lay-up bijvoorbeeld en de vrije worp. Waar ik bij de eerste vrije worpen de scherpte nog miste, ging het daarna steeds iets beter. Ik sloot aan het einde van de training (waarin ik wel meer dan een uur van het anderhalf uur informatie kreeg van Jesper) af met acht vrije worpen, waarvan er vijf raak waren. Ondanks dat ik mezelf niet de hele training mengde in het snelle basketbalspel, was ik onder de indruk van het spel en van de spelvreugde. Senioren 2 bestaat uit een groep van zo'n twaalf mannen, waarvan de oudste 61 jaar (respect) is en de jongste ergens in de 20 jaar. Spelers met jarenlange basketbalervaring, maar ook jongens die pas een aantal jaar de sport beoefenen. "De jongens werken hard en hebben veel plezier. Dat is het belangrijkst", aldus Jesper, die het trainerschap bij senioren 2 combineert met zijn functie als bestuurslid en speler van het eerste team.

Spektakel
OBC Oss bestaat 50 jaar. De vereniging had in de hoogtijdagen 240 leden, maar inmiddels zijn dat er nog 140. De laatste jaren is het ledenaantal stabiel. "Gelukkig komt basketbal steeds meer op televisie. We mogen Mart Smeets ook dankbaar zijn dat hij zich altijd voor de sport heeft ingezet. Basketbal is een heel dynamische sport en aantrekkelijk om naar te kijken. Techniek is belangrijk en het is veel fysieker dan men denkt. Er wordt veel gescoord en er zijn spectaculaire momenten. Jammer dat basketbal in Nederland niet zo leeft, want de sport heeft veel te bieden." Om in de toekomst het ledenaantal te vergroten, is bij OBC Oss onder andere een ambitieus jeugdplan opgesteld. "Ons bestuur is uitgebreid en daardoor hebben we meer mogelijkheden. We investeren in de jeugd en willen het algehele niveau verbeteren. Plezier blijft altijd centraal staan.'

Denkt u na het lezen van dit verhaal: kan Leon bij onze sportvereniging langskomen? Mail dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant