Leden rusten even uit tijdens de conditietraining bij De Waterman. (Foto: Hans van der Poel)
Leden rusten even uit tijdens de conditietraining bij De Waterman. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij duikvereniging De Waterman

Sport 313 keer gelezen

OSS | Eigenlijk stonden er voor aanvang van de rubriek 'Leon Sport' twee dingen op mijn lijstje die ik niet wilde gaan doen: bungeejumpen en duiken. Maar toen ik van een heel enthousiaste vrijwilliger van duikvereniging De Waterman Oss een uitnodiging kreeg voor een conditietraining in het Golfbad, kon ik geen nee zeggen. Op een maandagavond meldde ik me met een gezonde portie zenuwen bij het zwembad.

De Waterman is een bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) aangesloten duikvereniging. Er staat een prachtig clubhuis aan de Geffense Plas en leden kunnen ook trainen in het Golfbad. Ik werd uitgenodigd voor een conditietraining en hoefde alleen een zwembroek mee te nemen. Na een korte uitleg van de trainer en na het omdoen van een loodgordel van vier kilo, volgde een warming-up van twee baantjes schoolslag en vier baantjes borstcrawl. Daarna werd het pittiger voor mij, aangezien er baantjes volgden waarbij we eerst onze handen niet mochten gebruiken (dat lukte me nog wel, al kon ik mijn medezwemmers niet bijhouden), maar borstcrawl zonder mijn benen erbij te gebruiken stond garant voor de menselijke versie van de Titanic. Ook bij het terug onder water zwemmen leek ik in de verste verte niet op Pieter van den Hoogenband, maar meer op een onderzeeër met motorproblemen. Ik kreeg van van de trainer gelukkig meer tijd dan de anderen om uit te rusten en die rust had ik ook nodig voor het reddingszwemmen. Mijn buddy 'redde' me eerst en vervolgens moest ik hem veilig naar de andere kant brengen. In mijn hoofd hoorde ik het deuntje van Baywatch, alleen miste ik Pamela Anderson.

Relaxed
Na een minuut of 35 werd ik gered door voorzitter Mari van der Lee, die mij vooraf al had gevraagd of ik ook een korte duikles wilde. Met kramp ik mijn kuiten meldde ik me in het ondiepe gedeelte van het bad. Aangezien ik nog nooit had gedoken, leerde Mari me eerst de ademhaling en de gebaren onder water. Toen dat goed verliep, was de volgende stap om op mijn knieën op de bodem te gaan zitten met mijn hoofd onder water. Ook dat ging goed en Mari nam me daarna mee voor een tochtje onder water. Eerst in het ondiepe gedeelte en daarna in het gedeelte waar het 3,5 meter diep is. Het deed wat pijn aan mijn oren, maar nadat ik mijn neus kneep was dat voorbij en kon ik heerlijk rustig naar boven kijken waar de leden van De Waterman bezig waren met een balsport. Wat voelde het geweldig onder water, erg relaxed. Het leek alsof ik maar vijf minuten kopje onder was geweest, maar toen we weer boven kwamen waren dat er toch zeker twintig. "Duiken is een belevingssport", aldus Mari, die al vanaf 1993 voorzitter is. "Bij ons sport je niet in competitieverband, maar voor iedere duiker -van beginnend tot ervaren- zijn er uitdagingen. De Waterman is een erg gezellige vereniging met een gevarieerd ledenbestand en we hebben veel te bieden. Zo kun je bij ons leren om zo veilig mogelijk te duiken en met de internationaal erkende duikopleidingen kun je overal ter wereld terecht." Kijk voor meer informatie op de website
www.de-waterman.nl.

Aanmelden
Ook een leuke sport die meer aandacht verdient? Stuur dan een mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant