Afbeelding

TravelXL Reisbureau de Ruwert wil mensen ontzorgen

Zakelijk 1.529 keer gelezen

OSS | De dag dat Karel Donkers een reisbureau opende in winkelcentrum De Ruwert, voelt voor hem alsof het gisteren was. We praten over 25 oktober 1990, waarop hij een compleet nieuwe uitdaging aanging. Nu ruim 26 jaar later is TravelXL Reisbureau de Ruwert aan de Sterrebos 29 niet meer weg te denken uit Oss.

Nadat Donkers zijn bankdiploma's haalde, ging hij in 1978 bij een bank werken. Twee jaar later ging die bank ook reizen verkopen en omdat de Bosschenaar al de nodige reizen had gemaakt, kreeg hij dat erbij in zijn takenpakket. "Het verkopen van reizen was nieuw voor de bank en ik heb het opgezet. Na zo'n zeven jaar besloot de bank het weer terug te draaien, iets wat ik altijd met heel veel plezier had gedaan. De directeur vond de reiswereld wel echt iets voor me. Hij vroeg me of een eigen reisbureau niets voor mij was. Hij gaf daarbij de garantie om binnen twee jaar terug te keren bij de bank als het niet zou lukken." Donkers keek rond in diverse plaatsen en hoorde dat er in Oss een plaatsje vrijkwam in De Ruwert. Het eerste reisbureau van Nederland dat zich niet in een binnenstad, maar in een winkelcentrum (zie foto hieronder) vestigde. "Ik geloofde er direct in. Geen dure A-locatie en bovendien veel parkeergelegenheid bijna voor de deur. Een laagdrempelige locatie en makkelijk bereikbaar voor mensen."


Meer op vakantie
Hij startte in 1990 helemaal alleen en zat zes dagen per week achter zijn bureau om reizen te verkopen en mensen te adviseren. De zevende dag gebruikte hij voor andere werkzaamheden, zoals administratie. Het uitzicht vanuit het reisbureau is niet veranderd, maar het werk wel. Alleen zit hij ook al lang niet meer. "Er is heel veel veranderd op het gebied van automatisering. Vroeger was het veel arbeidsintensiever. Vanaf het begin was mijn back office wel geautomatiseerd, maar daarna is alles nog veel meer op computers gericht. Mensen gingen vroeger ook niet zo vaak op vakantie en als ze gingen vliegen, was het bijna altijd Spanje, de Canarische Eilanden of de Griekse eilanden. Turkije bijvoorbeeld was toen nog niet in beeld. Tegenwoordig gaan mensen meer op vakantie en zijn er veel meer bestemmingen. Het leuke is om per klant de juiste match te vinden."

Revival
Sinds het computertijdperk is het online boeken van reizen een serieuze concurrent van de reisbureaus geworden. Donkers ziet echter dat er nu een revival plaatsvindt. "Jarenlang zijn er veel ketens omgevallen. Vaak heeft dat ermee te maken dat je niet enkel en alleen een doorgeefluik van boekjes bent. Iedereen heeft een advies nodig en het is onze uitdaging om een klant te overtuigen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 40 uur online naar een vakantie zoeken. Velen hebben daar gewoon geen zin in. Het kost zoveel tijd en het is een hoop geregel. Er komt een hoop kijken bij het boeken van een reis. Wat te denken van bijvoorbeeld het regelen van een visum of verzekeringen. Wij roepen mensen op om hun verlangens en budget bij ons kenbaar te maken en dan komen we met drie voorstellen. Wij zijn er om de klant te ontzorgen."

Goedkoper
Volgens Donkers klopt het beeld niet dat online een vakantie boeken goedkoper is. "Sterker nog, bij ons is het heel vaak goedkoper. We zijn niet gebonden aan een touroperator en zijn onafhankelijk. Vanwege een samenwerking met Schmetterling, de grootste reisbureauketen van Europa, kunnen we rechtstreeks bij touroperators in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Polen boeken. Ook werken we rechtstreeks samen met vertegenwoordigers in het buitenland. Die kunnen voor de klant een op maat gemaakte vakantie aanbieden waarin alle wensen worden vervuld. Hiermee kunnen we ons onderscheiden. Dat doen we overigens op meer manieren, zoals op korte termijn met een virtuele bril. Daarmee kunnen mensen op een bijzondere manier een kijkje nemen op de bestemming." Overigens is het -uiteraard- bij TravelXL Reisbureau de Ruwert ook mogelijk om online een reis te boeken. Kijk op www.reisbureauoss.nl voor de mogelijkheden.

Toekomst
Om te werken in de reiswereld moet je constant scherp zijn. "Er gebeurt altijd wel iets. Van een oorlog tot een virus, het kan de wereld op z'n kop zetten. Aan ons om goed op de hoogte te zijn en de klant te informeren. Hoe onze toekomst eruit ziet? Het beroep is flink veranderd en dat zal zo blijven. Maar er is altijd een markt voor reisbureaus."

Informatie
TravelXL Reisbureau de Ruwert is maandag geopend van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en donderdag vanaf 9.30 uur tot 18.00 uur op vrijdag tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Bereikbaar via telefoonnummer (0412) 64 55 55 of e-mailadres Oss@travelxl.nl.

Klik hier voor de drie verhalen van 'Geworteld'.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant