Jan Akkerman.
Jan Akkerman.

Akkerman: 'De gitaar blijft de liefde van mijn leven'

Algemeen 297 keer gelezen

OSS | Blues, rock of klassiek, Jan Akkerman tovert het allemaal moeiteloos uit de snaren. En voor een potje fusion heeft Akkerman z'n hand nooit omgedraaid. Onlangs werd hij 70 jaar, maar nog altijd doet hij niets liever dan voor een publiek staan en zijn muziek laten horen. Zo ook komende zaterdag 18 februari, als hij te gast is in de Rabo Zaal van theater De Lievekamp.

Die avond speelt Akkerman nummers uit zijn hele muzikale loopbaan: van Brainbox tot Focus en van zijn North Sea Jazz Legendary Concerts tot nieuw werk. "Ik mag dan in december 70 jaar zijn geworden, ik kijk nog altijd vooruit in mijn leven. Een carrière interesseert me niet. Ik leef in het nu, dat is het belangrijkste. Het verleden koester ik, maar ik kijk uit naar de toekomst. En bijna elke dag krijg ik wel inspiratie voor nieuwe dingen op mijn gitaar", lacht de gitarist uit Volendam.
"Als ik 's ochtends wakker word, is muziek het eerste waar ik aan denk. En naarmate ik ouder word, wordt de inspiratie alleen maar groter. De laatste twintig jaar ben ik enorm creatief geweest. Elke morgen maak ik mijn kop leeg en begin als het ware met een nieuw hoofdstuk in de muziek. Een eenzame en noeste arbeid, maar het heeft wel degelijk resultaat. Muziek maken is mijn leven, maar ik ben ook gek op motorrijden. Mijn vrouw en ik gaan er regelmatig op uit op mijn oude Triumph. Een paar dagen richting zuiden, heerlijk. Onderweg bedenk ik de mooiste stukken voor mijn gitaar." Ooit kreeg Akkerman van de vakpers de eretitel 'Beste gitarist van de wereld.' "Dat heeft me nooit iets gezegd. Ik denk dat het voor mij eerder een belemmering was voor mijn ontwikkeling. Want het gevecht naar de hemel toe is nog altijd interessanter dan de hemel zelf. Die hemel bereik je trouwens toch nooit. Je moet als muzikant nooit te beroerd zijn om altijd weer opnieuw te beginnen. Dat ben ik ook nooit geweest. Omdat ik het simpelweg altijd een voorrecht heb gevonden om voor mensen te mogen spelen. Of het nou tien zijn of tienduizend. En een niet minder belangrijk voorrecht in mijn leven is dat mensen me altijd hebben laten spelen wat ik zelf wil."

Amsterdam
"Je afkomst bepaalt alles, zeggen ze weleens. Ik ben midden op het Waterlooplein in Amsterdam geboren, aan de voet van de Zuidertoren. Om de hoek was de hoerenbuurt. Daar hoorde je alle soorten muziek: rock and roll, Johnny Jordaan, Tante Leen. Ik nam het allemaal tot me en heb zelfs een paar jaar accordeon gespeeld. Elke morgen om half 7 werden we wakker gebeierd met het liedje Vader Jacob. Ik ben gedoopt op het Oude Kerksplein, midden in de Jodenbuurt. Mijn vader was marktkoopman en speelde ook gitaar, maar daar ben ik pas na zijn dood achter gekomen. Ik ging naar een Christelijk Gereformeerde school. De meester speelde elke ochtend een paar psalmen op een harmonium en dat vond ik prachtig, daar genoot ik van." Kaartverkoop via de website www.lievekamp of (0412) 64 89 22.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant