Een achttal leden van de Wanderers Cricket Club.
Een achttal leden van de Wanderers Cricket Club.

Leon Sport: op bezoek bij Wanderers Cricket Club

Algemeen 263 keer gelezen

OSS | Voetbal is de grootste sport ter wereld, cricket volgt op de tweede plek. Toch is de sport in Nederland niet erg populair. Toen ik contact had met de Osse Wanderers Cricket Club werd ik van harte welkom geheten om een training bij te wonen in de gymzaal van Het Hooghuis locatie TBL.

In landen als Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, India en Zuid-Afrika is cricket een grote sport. In Nederland zijn er zo'n 6.000 beoefenaars. De Osse club De Wanderers werd in 1976 opgericht door medewerkers van Organon. Die kwamen uit diverse landen. Met de Engelse vertaling voor 'de zwervers' werd gestart en in de hoogtijdagen waren er twee senioren- en een jeugdteam. Ze gebruikten een veld van hockeyvereniging Keep Fit en later op De Rusheuvel. Rond de eeuwwisseling werd het een vereniging in ruste. "Er waren meerdere leden die kinderen kregen en op dat moment besloten we om ons daarop te focussen. We konden het spel echter niet missen en zijn een aantal jaar geleden weer begonnen. Eerst recreatief in Nijmegen en sinds twee jaar zijn we aangesloten bij een competitie van de Nederlandse Cricket Bond. We spelen van mei tot en met augustus op een voormalig voetbalveld van Margriet en in de winter trainen we in het TBL", aldus secretaris Ernst-Jan Sjamaar.

Gezelligheid
Cricket is een balsport waarbij teams om de beurt gooien (bowling) en slaan (batting). Men speelt een afgesproken aantal 'overs' of 'wickets'. Het team met de meeste runs (het heen en weer lopen over de pitch na een raak geslagen bal) is de winnaar. Een cricketwedstrijd kan soms wel vijf dagen duren. Om de sport voor deelnemers en toeschouwers aantrekkelijker te maken, zijn er meerdere spelvarianten ontwikkeld. De Wanderers spelen in een competitie in Oost-Nederland met veertig overs per team, waarbij een over zes ballen is. Een wedstrijd wordt op één dag gespeeld. "We spelen in een soort veteranencompetitie waarbij gezelligheid centraal staat. De kinderen en partners gaan ook mee en we maken er met z'n allen een leuke dag van."

Volkssport
In Nederland staat cricket bekend als een sport voor de elite. "Dat vooroordeel is er, misschien omdat we allemaal in het traditionele wit gekleed zijn ("een andere kleur mag ook"). Maar in vele andere landen is cricket een volkssport. Dat is bij onze vereniging ook het geval. We hebben vijftien leden met een mix van heren, enkele dames en jeugd." Had ik me maar beter voorbereid, dacht ik toen Ernst-Jan over witte kleding begon en ik mijn zwarte korte broek en zwarte shirt aantrok. Uiteraard wilde ik cricket zelf ook beleven. Het was lastiger dan ik dacht. Ik voelde me even een schietschijf toen ik als slagman klaar stond. Ingepakt met beenbeschermers slaagde ik er ondanks mijn gebrekkige techniek in om een paar ballen te raken.

Tactiek
Sjamaar hoopt dat het ledenaantal van De Wanderers in de toekomst stijgt. "Cricket is een leuk spel. Er komt tactiek bij kijken en het brengt een bepaalde spanning met zich mee. Het is jammer dat de sport hier in Nederland zo onbekend is." Meer informatie via ejsjam0604@gmail.com of ga naar Wanderers Cricket Club Oss op Facebook.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant