Olympia'89 heeft ook een dames- en een meisjesteam. (Foto: Hans van der Poel)
Olympia'89 heeft ook een dames- en een meisjesteam. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij handbalvereniging Olympia'89

Sport 579 keer gelezen

OSS | Ik had nooit verwacht dat ik ooit een keer mee zou trainen met een sportteam in de landelijke eerste divisie. Toen Olympia'89 me echter benaderde voor deze rubriek en ik voor een interview om de tafel zat met voorzitter Bas van der Donk en aanvoerder Erik Loeffen van het eerste team vroeg laatstgenoemde of ik mee wilde doen. Die kans liet ik natuurlijk niet schieten.

Het eerste herenteam van Olympia'89 presteert uitstekend en promoveerde vijf keer in de laatste negen jaar. Momenteel staan de Ossenaren tweede in de eerste divisie en doen ze volop mee op promotie naar het hoogste niveau van Nederland. Het grootste deel van de huidige selectie speelt al jarenlang samen en nog steeds trainen ze 'maar' twee keer per week. Samen met Loeffen meldde ik me vorige week bij de training van de Osse vriendengroep en mocht ik even ervaren hoe het is om in de top te spelen. De warming-up vond ik al pittig, dus ik besloot na een tijdje verstandig aan de kant te gaan staan en een praatje te maken met trainer Paul Coenders. De Waalwijker staat voor het tweede seizoen voor de groep.

Goede prestaties
De Nederlandse handbaldames doen het de laatste jaren uitstekend en maakten indruk op de Olympische Spelen (vierde), WK (tweede) en EK (tweede). De goede prestaties zorgden voor flink wat media-aandacht en enthousiaste nieuwe leden die zich aanmeldden bij verenigingen. Olympia'89, qua prestaties de tweede club van Noord-Brabant, doet het ook uitstekend en speelt regelmatig voor een uitverkocht huis bij thuiswedstrijden. Loeffen: "Handbal is een intensieve sport waar alles inzit. Bij bijvoorbeeld voetbal zie je in 90 minuten soms maar een paar doelpunten, bij handbal is 50 goals per wedstrijd heel normaal. Vaak zijn wedstrijden erg spannend." Door de knappe prestaties van Olympia'89 is er regelmatig interesse vanuit de Eredivisie voor spelers, maar het team blijft bij elkaar.

'Goede opleiding'
Olympia'89 is een vereniging met 110 actieve leden. Het eerste elftal hikt tegen de nationale top aan en ook de jeugdelftallen presteren op een goed niveau. Voor de toekomst komen er een aantal grote talenten aan. Ook is er een dames- en meisjesteam. Van der Donk "We zijn een brede vereniging waarbij plezier in de sport het belangrijkst is. In de jeugd werken we met goede en gemotiveerde trainers die in staat zijn de jeugd verder te brengen. Een goede opleiding vinden we belangrijk."

Locatie
Olympia'89 traint in het winterseizoen in de Mondriaanhal of Sporthal De Ruivert, de thuiswedstrijden zijn soms ook in De Rusheuvel. In de zomer wordt er buiten gespeeld, maar de club heeft het buitenveld op De Rusheuvel vanwege een enorme huurstijging afgestoten. Er zijn gesprekken gaande met KPJ Geffen, om daar gebruik te kunnen maken van de handbalvelden. Van der Donk: "Het is jammer dat we geen vast honk hebben. Er waren gesprekken om ons te vestigen op de Talentencampus, maar dat is helaas niet doorgegaan."

Samenwerking
Mogelijk dat in de toekomst een vaste locatie wel een feit gaat worden. Olympia'89 zoekt nadrukkelijk de samenwerking met andere verenigingen in de regio. "Als we niks veranderen, dan maak ik me zorgen over de toekomst", aldus de voorzitter. "Je ziet dat steeds minder jongeren voor een teamsport kiezen en bovendien is de contributie vrij hoog omdat we in een zaal sporten."

DOS'80
"We hebben al een associatieteam samen met de handbalvereniging DOS'80 uit Heesch. Dat ervaren we als erg positief. Ons doel is om de handbalsport in deze regio veilig te stellen. Door te gaan samenwerken zien we de toekomst zonnig in."

Beachveld
Olympia'89 hoopt in de toekomst ook op een beachveld in de gemeente Oss. De nationale bond is groot voorstander van het promoten van de beachsport. "We zoeken ook hierin de samenwerking met andere sporten in de regio Oss, zoals volleybal, korfbal en voetbal. Atletiekvereniging A.V.Oss'78 heeft al aangeboden dat het beachveld op het sportterrein mag komen, maar we kijken ook andere opties. De gemeente Oss is absoluut bereidwillig om ons te helpen. Ik had gehoopt dat we in dit traject al verder waren, maar heb er vertrouwen in dat er een beachveld gaat komen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant