Rawi hondenschool.
Rawi hondenschool.

Leon Sport: met Dushi op bezoek bij Rawi hondenschool

Sport 470 keer gelezen

LITHOIJEN | Met mijn tocht langs diverse sporten en verenigingen heb ik gemerkt dat een training lichamelijk soms best pittig is. Daarom was ik wel blij dat ik werd uitgenodigd om mee te komen trainen bij Rawi hondenschool aan de Osseweg 6 in Lithoijen. Want hondensport: dan hoef je toch eigenlijk alleen je hond te laten rennen? Dat klopt inderdaad, maar ook het baasje moet eraan geloven.

Martin Gaus: wie kent hem niet? Jarenlang was hij een bekendheid op televisie met zijn dierenprogramma's. Het ziet er allemaal zo simpel uit, maar dat is het zeker niet. In de gemeente Oss zie ik Rawi hondenschool als een soort van Martin Gaus. Een aantal jaar trainde mijn vriendin vrijwel iedere week bij Rawi met haar moeders hond Dushi. Ik ging regelmatig mee om te kijken, maar heb nooit zelf meegedaan. Toen instructeur Gerben van den Bogaard de oproep voor Leon Sport in de krant las, twijfelde hij niet en benaderde hij me. Omdat Dushi al zo'n anderhalf jaar niet meer naar de training was geweest en ik nog nooit had meegetraind, was ik benieuwd hoe het zou gaan. Toen ik op de rotonde reed in de buurt van het trainingsveld in Lithoijen naast het café van Van de Wetering, had Dushi al door hoe laat het was. Hij was alleen nog maar gefocust op het veld en al piepend wil hij maar wat graag naar buiten. Gerben heette me van harte welkom en samen met nog meer baasjes en honden liepen we naar het veld. Ik deed mee in de groep CombiSport, een combinatie van gehoorzaamheid en snelheidsonderdelen. Bij bijna alle honden mocht de riem af, ik koos voor een lange riem. We deden verschillende oefeningen en ook was er ruim tijd voor de stormbaan voor honden. Ik was al bang hoe ik Dushi over al die onderdelen heen zou krijgen, maar het zat allemaal nog in zijn geheugen. Hij was zelfs zo snel, dat ik hem voortaan zie als de Usain Bolt van de honden.

Cursussen
Rawi, aangesloten bij de Federatie Hondensport Nederland, geeft drie cursussen. Naast de CombiSport komen veel mensen naar de school voor de cursus puppy/sociale huishond. Alle rassen vanaf acht weken zijn welkom en de duur van de cursus is zes maanden. Het doel is om door veel samen te spelen een goede band met de hond op te bouwen. Er wordt afwisselend getraind en de jonge honden gaan ook trainen met toestellen van de CombiSport. Ook is er de cursus gehoorzaamheid, die samen wordt gegeven met CombiSport. Hierbij wordt gewerkt volgens de reglementen van de FHN.

Gehoorzaamheid
Gerben geeft zelf les bij de hondenschool, maar traint het tweede uur op vrijdag ook met zijn eigen hond Fenna. In 2014 werd hij zelf Nederlands kampioen combisport in de A-klasse. Na de leuke les bij Gerben kreeg ik de laatste tien minuten nog een paar tips op het gebied van gehoorzaamheid (voor de hond dan wel te verstaan) van William van Ravesteijn. Hij is instructeur van Rawi hondenschool en voorzitter. Na het lopen van één rondje met Dushi wist hij genoeg. "Je moet wel zorgen dat de hond naar jou kijkt en jou volgt. Andersom is niet de bedoeling." Om zijn woorden kracht bij te zetten, nam hij de lijn van me over en ik zag een Dushi die perfect volgde. Ik probeerde William te kopiëren, maar Dushi trapte er niet in en ging lekker eigenwijs al snuffelend over het veld. Ach, ik was al hartstikke tevreden dat hij het tijdens de CombiSport zo goed had gedaan.

Tevreden
Na afloop dronk ik nog iets met William, die vol enthousiasme praat over de sport. "Van puppycursus tot meedoen aan een dogsurvival, het is bij ons mogelijk. Het mooie is dat het voor iedere hond is weggelegd. De hond gaat altijd voldaan naar huis. En door de enthousiaste hond zijn de baasjes ook tevreden."

Informatie
De lessen van Rawi hondenschool zitten momenteel vol, maar na de zomer komen er waarschijnlijk weer plekken vrij. Op dinsdag en vrijdag zijn er van 19.15 tot 20.00 uur trainingen voor de puppen en sociale huishond, op beide dag is er van 20.30 tot 21.30 uur gehoorzaamheid en CombiSport. Kijk voor meer informatie op de website www.rawihondenschool.nl.

Leon Sport
Ook een leuke sport/vereniging die volgens u meer aandacht verdient? Stuur dan een e-mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Rawi hondenschool.
Rawi hondenschool.
Dushi bij Rawi hondenschool. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant